2021. június 12.,
szombat, Villő napja

Szakács Árpád: A színházi világ költségvetése soha nem volt ilyen magas, mint ma

2019. december 10., kedd 20:16

Az előadások száma 2900 körüli, a korábbi 1900 helyett, a nézőszám pedig négymillióról hétmillió fölé ugrott a Gyurcsány-kormány óta, mondta Szakács Árpád a HírTV Magyarország élőben című műsorában.

A beszélgetés elején élőben jelentkezett a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója, Rázga Miklós, aki elmondta a hétfői tüntetés szlogenjével és mondanivalójával, miszerint a „Kultúra nemzeti alap” vagy, hogy a politika ne szóljon bele a kultúrába egyet tud érteni, de alapvetően a sorok között olvasva egyértelmű, hogy másról volt szó.

„A mi színházunk úgy működik, vagy a legtöbb színház, ami gazdasági társasági formában működik úgy működik, hogy tulajdonképpen az önkormányzatnak, mint tulajdonosnak igazándiból nincs is tulajdona, hárommillió forint a törzstőkéje. Itt van nálunk az épület vagyonkezelésben. Van olyan színház a fővárosban, ahol például az épületet bérbe veszi az adott színház. Ami a színház működtetésére vonatkozik: itt alapvetően két komoly szerződés van. Az egyik az állammal kötött közszolgáltatási szerződés, a másik meg az önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződés. Ezek meghatározzák a finanszírozást. a mi esetünkben az állam által nyújtott forrás a támogatásnak a hetven százalékát teszi ki, az önkormányzaté harminc százalék a forrásból.”

 Szakács Árpád, újságíró a rövid interjú után elmondta ugyanazok az emberek vonultak utcára, akik az elmúlt kilenc éveben többször is tiltakoztak az elnyomás ellen, és azellen, hogy nem kapnak lehetőség arra, hogy a művészetüket kiteljesítsék.

„A Központi Statisztikai Hivatal adataira támaszkodnék. A felvilágosult Gyurcsány-kormány, aki ugye nagyon támogatta a kultúrát 140 színház volt akkoriban 2010 előtt Magyarországon, mostanra körül-belül 180 van.”

Hozzátette, az előadások száma 2900 körüli, a korábbi 1900 helyett, a nézőszám pedig négymillióról hétmillió fölé ugrott.  

Elmondta, a színházi világ költségvetése soha nem volt ilyen magas, mint ma.

HírTV