2021. 09. 22. Szerda Móric napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk - Olvasunk a sorok között

Következik:

Híradó 22:00

Magyarország élőben

Szakács Árpád: A színházi világ költségvetése soha nem volt ilyen magas, mint ma

Az előadások száma 2900 körüli, a korábbi 1900 helyett, a nézőszám pedig négymillióról hétmillió fölé ugrott a Gyurcsány-kormány óta, mondta Szakács Árpád a HírTV Magyarország élőben című műsorában.

A beszélgetés elején élőben jelentkezett a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója, Rázga Miklós, aki elmondta a hétfői tüntetés szlogenjével és mondanivalójával, miszerint a „Kultúra nemzeti alap” vagy, hogy a politika ne szóljon bele a kultúrába egyet tud érteni, de alapvetően a sorok között olvasva egyértelmű, hogy másról volt szó.

„A mi színházunk úgy működik, vagy a legtöbb színház, ami gazdasági társasági formában működik úgy működik, hogy tulajdonképpen az önkormányzatnak, mint tulajdonosnak igazándiból nincs is tulajdona, hárommillió forint a törzstőkéje. Itt van nálunk az épület vagyonkezelésben. Van olyan színház a fővárosban, ahol például az épületet bérbe veszi az adott színház. Ami a színház működtetésére vonatkozik: itt alapvetően két komoly szerződés van. Az egyik az állammal kötött közszolgáltatási szerződés, a másik meg az önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződés. Ezek meghatározzák a finanszírozást. a mi esetünkben az állam által nyújtott forrás a támogatásnak a hetven százalékát teszi ki, az önkormányzaté harminc százalék a forrásból.”

 Szakács Árpád, újságíró a rövid interjú után elmondta ugyanazok az emberek vonultak utcára, akik az elmúlt kilenc éveben többször is tiltakoztak az elnyomás ellen, és azellen, hogy nem kapnak lehetőség arra, hogy a művészetüket kiteljesítsék.

„A Központi Statisztikai Hivatal adataira támaszkodnék. A felvilágosult Gyurcsány-kormány, aki ugye nagyon támogatta a kultúrát 140 színház volt akkoriban 2010 előtt Magyarországon, mostanra körül-belül 180 van.”

Hozzátette, az előadások száma 2900 körüli, a korábbi 1900 helyett, a nézőszám pedig négymillióról hétmillió fölé ugrott.  

Elmondta, a színházi világ költségvetése soha nem volt ilyen magas, mint ma.

HírTV

További epizódok

Szanyi Tibor: Nem találtunk a történelemben olyan korszakot, ami szociális értelemben milliókat emelt fel

A Magyarország élőben vendégeként Szanyi Tibor a Kádár-tervről és az ellenzéki összefogásról beszélt. 2021. szeptember 10.

Deutsch Tamás: Gyalázatos módon nekitámadt az Európai Bizottság a lengyeleknek

A Magyarország élőben vendége Deutsch Tamás fideszes ep-képviselő volt. 2021. szeptember 10.

Csizmazia Gábor: 2001. szeptember 11-e alapvetően megváltoztatta az amerikai társadalom gondolkodását

A Magyarország élőben vendége Csizmazia Gábor, a NEK Amerika Tanulmányok Kutatóintézetének munkatársa volt. 2021. szeptember 10.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.

Sajtóklub - ajánló

Egyedi hangvételű elemzés újságírókkal. Hétfő esténként 21.05-től a Hír TV műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!