2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Magyarország élőben

Szabályszegő, vagy ikonikus lett Magyarország? – komoly vita a Hír TV stúdiójában

Az ellenzék EP-kampánya leginkább belpolitikai kérdésekről szól és az ellenzéki pártok csak reménykednek abban, hogy a Fidesz és az Európai Néppárt konfliktusa hatalmas károkat okoz majd a kormánypártban. Erről Farkas Örs politológus beszélt a Hír TV Magyarország élőben című műsorának pénteki adásában. Vitapartnere Pulai András, a Publicus Intézet stratégiai igazgatója nem értett egyet azzal, hogy az uniós minimálbér, vagy a kivándorlás ügye belpolitikai kérdés lenne. Műsorvezető: Velkovics Vilmos.

  • Szabályszegő, vagy ikonikus lett Magyarország? – komoly vita a Hír TV stúdiójában

Nem kizárt, hogy most 40 százalék körüli lesz a választási részvétel az európai parlamenti voksoláson. Ez minden eddiginél magasabb lenne – ismertette Pulai András. Farkas Örs szerint nem az uniós minimálbér, az áfa, vagy az Európai Ügyészég kérdése miatt lehet magasabb a szavazási arány, hanem a bevándorlás kérdése miatt.

Az elemző szerint két vízió, az európai egyesült államok eszménye és az erős nemzetállamok elképzelés csap össze. Hozzátette: ezért beszélnek állandóan Magyarországról, Magyarország egy ikonikus szereplő lett, a Magyarországhoz való viszony meghatározó lett az Európai Unióban. Pulai András tagadva Farkas Örs szavait elmondta, azért van szó mindig az országról, mert Magyarország egy szabályokat felrúgó állammá vált.

Az elemző hazai és uniós kérdésnek is tartja a Fidesz és az Európai Néppárt viszonyát. Közlése szerint a Fidesz-szavazói másképpen gondolkodnak az EPP-tagságról, mint a párt vezetői.

„A teljes lakosság mintegy háromnegyede azt mondja, a Fidesz és az ország érdeke is, hogy az EU-t vezető kormányzó koalíció részéve váljon, ne pedig egy populista szövetségé” – utalt az euroszkeptikus Népek és Nemzetek Európai Szövetségére.

Farkas Örs a Publicus Intézet és a Népszava legfrissebb felmérésére hivatkozva elmondta, a párthoz való hűség a Fidesz szavazóinál szinte megkérdőjelezhetetlen. A politológus szerint az ellenzéki pártok szeretnének végre túl lenni az európai parlamenti választásokon, egyszerűen azért, mert – a DK kivételével – az önkormányzati választásokra készülnek, hiszen egyedül a Gyurcsány Ferenc vezette pártnak van víziója az Európai Unióról, ami persze homlokegyenest ellentétes a Fideszével.

A politológus úgy véli, az európai uniós választás be fogja bizonyítani, hogy a néppárti konfliktus nem okoz kárt a Fidesznek, bár ebben az ellenzék erősen reménykedik.

Az ellenzéknek inkább a saját háza táján kellene sepregetnie – tette hozzá.

Teljes vita:

A Magyarország élőben című műsorunkban arról is szó esett, nincs kizárva, hogy a kormánypártok mellett a Demokratikus Koalíció lehet az EP-választás nyertese az LMP pedig a nagy vesztese.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!