2022. 07. 06. Szerda Csaba napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Napi aktuális 05:30

Magyarország élőben

Szabályszegő, vagy ikonikus lett Magyarország? – komoly vita a Hír TV stúdiójában

Az ellenzék EP-kampánya leginkább belpolitikai kérdésekről szól és az ellenzéki pártok csak reménykednek abban, hogy a Fidesz és az Európai Néppárt konfliktusa hatalmas károkat okoz majd a kormánypártban. Erről Farkas Örs politológus beszélt a Hír TV Magyarország élőben című műsorának pénteki adásában. Vitapartnere Pulai András, a Publicus Intézet stratégiai igazgatója nem értett egyet azzal, hogy az uniós minimálbér, vagy a kivándorlás ügye belpolitikai kérdés lenne. Műsorvezető: Velkovics Vilmos.

Nem kizárt, hogy most 40 százalék körüli lesz a választási részvétel az európai parlamenti voksoláson. Ez minden eddiginél magasabb lenne – ismertette Pulai András. Farkas Örs szerint nem az uniós minimálbér, az áfa, vagy az Európai Ügyészég kérdése miatt lehet magasabb a szavazási arány, hanem a bevándorlás kérdése miatt.

Az elemző szerint két vízió, az európai egyesült államok eszménye és az erős nemzetállamok elképzelés csap össze. Hozzátette: ezért beszélnek állandóan Magyarországról, Magyarország egy ikonikus szereplő lett, a Magyarországhoz való viszony meghatározó lett az Európai Unióban. Pulai András tagadva Farkas Örs szavait elmondta, azért van szó mindig az országról, mert Magyarország egy szabályokat felrúgó állammá vált.

Az elemző hazai és uniós kérdésnek is tartja a Fidesz és az Európai Néppárt viszonyát. Közlése szerint a Fidesz-szavazói másképpen gondolkodnak az EPP-tagságról, mint a párt vezetői.

„A teljes lakosság mintegy háromnegyede azt mondja, a Fidesz és az ország érdeke is, hogy az EU-t vezető kormányzó koalíció részéve váljon, ne pedig egy populista szövetségé” – utalt az euroszkeptikus Népek és Nemzetek Európai Szövetségére.

Farkas Örs a Publicus Intézet és a Népszava legfrissebb felmérésére hivatkozva elmondta, a párthoz való hűség a Fidesz szavazóinál szinte megkérdőjelezhetetlen. A politológus szerint az ellenzéki pártok szeretnének végre túl lenni az európai parlamenti választásokon, egyszerűen azért, mert – a DK kivételével – az önkormányzati választásokra készülnek, hiszen egyedül a Gyurcsány Ferenc vezette pártnak van víziója az Európai Unióról, ami persze homlokegyenest ellentétes a Fideszével.

A politológus úgy véli, az európai uniós választás be fogja bizonyítani, hogy a néppárti konfliktus nem okoz kárt a Fidesznek, bár ebben az ellenzék erősen reménykedik.

Az ellenzéknek inkább a saját háza táján kellene sepregetnie – tette hozzá.

Teljes vita:

A Magyarország élőben című műsorunkban arról is szó esett, nincs kizárva, hogy a kormánypártok mellett a Demokratikus Koalíció lehet az EP-választás nyertese az LMP pedig a nagy vesztese.

Hír TV

 

További epizódok

Szanyi Tibor: Nem találtunk a történelemben olyan korszakot, ami szociális értelemben milliókat emelt fel

A Magyarország élőben vendégeként Szanyi Tibor a Kádár-tervről és az ellenzéki összefogásról beszélt. 2021. szeptember 10.

Deutsch Tamás: Gyalázatos módon nekitámadt az Európai Bizottság a lengyeleknek

A Magyarország élőben vendége Deutsch Tamás fideszes ep-képviselő volt. 2021. szeptember 10.

Csizmazia Gábor: 2001. szeptember 11-e alapvetően megváltoztatta az amerikai társadalom gondolkodását

A Magyarország élőben vendége Csizmazia Gábor, a NEK Amerika Tanulmányok Kutatóintézetének munkatársa volt. 2021. szeptember 10.

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!