2024. 06. 15. Szombat Jolán, Vid napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 07:00

Magyarország élőben

Schmidt Mária: A nemzeti érdekeknek megfelelően kell az átalakuló világpolitikában helyezkednünk

A szuverenitásért és a szellemi önállóságért folytatott küzdelem mindig meghatározó volt, de valójában milyen lett 2020-ra Magyarország? Erről írt könyvet Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, akit Földi-Kovács Andrea kérdezett Magyarország élőben című műsorunk keddi adásában.

  • Schmidt Mária: A nemzeti érdekeknek megfelelően kell az átalakuló világpolitikában helyezkednünk

Országból hazát - Harminc éve szabadon – ezzel a címmel jelent meg Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatójának új könyve. A szerző a műben fejezetről fejezetre teszi mérlegre az elmúlt három évtizedet. Földi-Kovács Andrea kérdésére, hogy mi a különbség ország és haza között, a történész elmondta, ország akkor is van, amikor nem érezzük magunkat otthon benne és nem érezzük azt, hogy a hazánk a mi érdekeinket képviseli. Emlékeztetett, Magyarország 45 évet a szovjet birodalom részeként töltött el és akkor nem nagyon lehetett hazának érezni az országunkat, hiszen a szovjet birodalomnak az volt az érdeke, hogy a magyar nemzeti érzést a lehető legalacsonyabb lángra csavarja, hogy a magyarok egy internacionalista rendszerbe tagozódjanak be.

A könyv alcíme, hogy Harminc éve szabadon. Ezzel kapcsolatban Schmidt Mária kiemelte, a szabadság legfontosabb klasszikus ismérvei, a szabad választások, szólásszabadság, vallásszabadság, gyülekezési szabadság.

Tehát rendelkezünk mindazokkal a szabadságjogokkal, amelyek az embereknek lehetővé teszik, hogy szabadon kinyilvánítsák a véleményüket és egyébként a politikai vezetőiket is szabadon megválasszák, ők pedig a magyar emberek érdekeit képviseljék belföldön és külföldön

– tette hozzá.

A Terror Háza Múzeum főigazgatója felidézte, hogy legutóbb egy nagyon sikeres érdekérvényesítésnek lehettünk tanúi, amikor a magyar és a lengyel miniszterelnök bátor kiállásukkal képesek voltak egy olyan kompromisszumot kikényszeríteni az Európai Unió döntéshozóitól, ami megakadályozta, hogy egy olyan értékközösségbe kényszerüljön a két ország, amely irányba sem a magyar, sem pedig a lengyel választópolgárok nem szavaztak.

Arra a kérdésre, hogy milyen kihívásokat és kockázatokat látni az Európai Unió tekintetében, Schmidt Mária elmondta,

az EU szuverenitása legalább olyan fontos, mint egy nemzeti szuverenitásnak a megvédése.

Az Uniónak is tudomásul kell vennie, hogy a döntéshozatala átkerül olyan parlamenti képviselőknek a kezébe, akik esetleg másokat is szolgálnak közben vagy másoknak is rajta vannak a fizetési listáján – tette hozzá.

Magyarország és a magyarság jövőjével kapcsolatban Schmidt Mária úgy látja, a magyar nemzeti érdekeknek megfelelően kell az átalakuló világpolitikában helyezkednünk és meg kell találni azokat a pontokat, ahol meg tudjuk találni a saját helyünk.

Teljes beszélgetés: 

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!