2021. május 14.,
péntek, Bonifác napja

Rusvai Miklós: Az oltási kedv egyre növekszik

Hír TV

2021. január 12., kedd 19:14

Az oltási kedv egyre növekszik, köszönhető ez annak is, hogy már sokan megkapták a vakcinát és látszik, hogy nincsenek olyan jellegű mellékhatások, amiktől tartani kellene. Rusvai Miklós szerint, ha az oltási ütem nem gyorsítható, nem elkerülhető a harmadik hullám, többek között erről is beszélt a virulógus a Hír TV Magyarország élőben extra című műsorában.

Rusvai Miklós elmondta, hogy az új technológiának köszönhetően, amelyet a Pfizer és Moderna is alkalmaz a vakcináiban, új távlatok nyílnak meg a különböző betegségekkel szembeni védekezésben is. Ezt a fajta vakcinát sokkal gyorsabban lehet változtatni az adott vírusnak megfelelően. Hagyományos technológiával évekbe telhet egy új oltás lefejlesztése. A vakcina  messenger RNS segítségével információt küld a sejteknek így azok termelik le az elleneanyaghoz szükséges fehérjét, alakítva ki ezzel a szervezet immunképességét a vírussal szemben. A virológus elmondta, hogy a Pfizer és a Moderna oltóanyag közti különbség a szállításban és tárolásban mutatkozik meg leginkább, a Moderna vakcinája kevésbé bomlékony, így nem igényel olyan alacsony hőmérsékleten történő szállítást, tárolást.

 Az oltási kedvvel kapcsolatban a szakértő elmondta, hogy jelenleg nem a kedv, hanem a rendelkezésre álló mennyiségek szabnak korlátot a vakcinázásnak. Az oltási kedv egyre növekszik, köszönhető ez annak, hogy már sokan megkapták a vakcinát és látszik, hogy nincsenek olyan jellegű mellékhatások, amiktől tartani lehetne. Rusvai Miklós szerint, ha az oltási ütem nem gyorsítható nem elkerülhető a harmadik hullám, aminek erősségét a tavaszi és a jelenlegi, második hullám közé teszi a szakember, köszönhető ez annak, hogy addigra az immunitás magasabb szinten lesz a lakosság körében, valamint a közelgő meleg időjárás is kedvezően fogja befolyásolni a vírus terjedését. A védőoltásnak köszönhetően a magas halálozási arány jelentősen javítható,  azok számában is csökkenést várnak, akik kórházi kezelésre vagy lélegeztetőgépre szorulnak.

A londoni mutáns vírustörzsről a virológus elmondta, hogy már biztosan jelen van az országban. Eddig összesen 33 országban azonosították, köztük Szlovákiában is. A pozitív mintákat genetikai vizsgálatoknak vetik alá, így igyekeznek megtalálni az ezen vírustörzs által megfertőzött betegeket.

A teljes adás:

Kapcsolódó anyagunk:

A Nézőpont Intézet szerint növekszik az oltási hajlandóság Magyarországon

Hír TV