2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Magyarország élőben

Rusvai Miklós: Az oltási kedv egyre növekszik

Az oltási kedv egyre növekszik, köszönhető ez annak is, hogy már sokan megkapták a vakcinát és látszik, hogy nincsenek olyan jellegű mellékhatások, amiktől tartani kellene. Rusvai Miklós szerint, ha az oltási ütem nem gyorsítható, nem elkerülhető a harmadik hullám, többek között erről is beszélt a virulógus a Hír TV Magyarország élőben extra című műsorában.

  • Rusvai Miklós: Az oltási kedv egyre növekszik

Rusvai Miklós elmondta, hogy az új technológiának köszönhetően, amelyet a Pfizer és Moderna is alkalmaz a vakcináiban, új távlatok nyílnak meg a különböző betegségekkel szembeni védekezésben is. Ezt a fajta vakcinát sokkal gyorsabban lehet változtatni az adott vírusnak megfelelően. Hagyományos technológiával évekbe telhet egy új oltás lefejlesztése. A vakcina  messenger RNS segítségével információt küld a sejteknek így azok termelik le az elleneanyaghoz szükséges fehérjét, alakítva ki ezzel a szervezet immunképességét a vírussal szemben. A virológus elmondta, hogy a Pfizer és a Moderna oltóanyag közti különbség a szállításban és tárolásban mutatkozik meg leginkább, a Moderna vakcinája kevésbé bomlékony, így nem igényel olyan alacsony hőmérsékleten történő szállítást, tárolást.

 Az oltási kedvvel kapcsolatban a szakértő elmondta, hogy jelenleg nem a kedv, hanem a rendelkezésre álló mennyiségek szabnak korlátot a vakcinázásnak. Az oltási kedv egyre növekszik, köszönhető ez annak, hogy már sokan megkapták a vakcinát és látszik, hogy nincsenek olyan jellegű mellékhatások, amiktől tartani lehetne. Rusvai Miklós szerint, ha az oltási ütem nem gyorsítható nem elkerülhető a harmadik hullám, aminek erősségét a tavaszi és a jelenlegi, második hullám közé teszi a szakember, köszönhető ez annak, hogy addigra az immunitás magasabb szinten lesz a lakosság körében, valamint a közelgő meleg időjárás is kedvezően fogja befolyásolni a vírus terjedését. A védőoltásnak köszönhetően a magas halálozási arány jelentősen javítható,  azok számában is csökkenést várnak, akik kórházi kezelésre vagy lélegeztetőgépre szorulnak.

A londoni mutáns vírustörzsről a virológus elmondta, hogy már biztosan jelen van az országban. Eddig összesen 33 országban azonosították, köztük Szlovákiában is. A pozitív mintákat genetikai vizsgálatoknak vetik alá, így igyekeznek megtalálni az ezen vírustörzs által megfertőzött betegeket.

A teljes adás:

Kapcsolódó anyagunk:

A Nézőpont Intézet szerint növekszik az oltási hajlandóság Magyarországon

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!