2020. július 6.,
hétfő, Csaba napja

Rétvári Bence: A gyerekek érdeke, hogy időben kerüljenek óvodába és iskolába

2019. június 25., kedd 20:02

Egységes, azonban rugalmasabb szabályokat vezetne be a parlament előtt fekvő köznevelési törvény módosítása az eddigi, helyenként eltérő gyakorlat helyett - jelentette ki Rétvári Bence, az EMMi parlamenti államtitkára a HírTV Magyarország élőben című műsorában. A tervezet módosító csomag szerint ha egy gyermek betöltötte a 6. életévet, kötelező elmennie iskolába, az iskolaérettségről pedig ezután egy szakértői bizottság fog dönteni. Rétvári Bence megalapozatlannak nevezte azokat a politikai és szakmai aggályokat, amelyek az új szabályozások bevezetését ellenzik.

Az államtitkár szerint eltérő gyakorlatot alkalmaztak különböző óvodák és iskolák. Ezért megtörténhetett az, hogy egy helyen megkapta egy diák a magántanulói státuszt, egy tőle 100 kilométerre lévő iskolában ugyanaz a diák már nem kaphatta meg. Ezt azzal magyarázta, hogy más-más személy volt az elbíráló, míg most ezt egységesíteni kívánja a kormány.

„A gyerekeknek az az érdeke, hogy abban a korban kerüljenek be az óvodába és kapják meg az ottani nevelést, az ottani fejlesztést, abban a korban kerüljenek be az iskolába, amikor az a tanrend szerint ki van találva és arra a korra legoptimálisabb.”

Elmondta, fontos, hogy az óvodai nevelés is időben megkezdődjön, hiszen közösségben teljesen más készségei fejlődnek a gyerekeknek, valamint könnyebben ki lehet szűrni, ha valaki tehetséges vagy lemarad a többiektől.

Hozzátette, a törvény egyik legfontosabb része, hogy az iskolaigazgatók tekintetében egy nagy arányú béremelésnek teremtik meg az alapját.

HírTV