2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Magyarország élőben

Pánczél Károly: Nem egyszerűen túléltük Trianont, hanem erős nemzetként megmaradtunk

Kedden a nemzeti összetartozás évének nyilvánította 2020-at az Országgyűlés. Földi-Kovács Andrea vendége volt Pánczél Károly, a Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke, fideszes képviselő, a törvény egyik kezdeményezője.

  • Pánczél Károly: Nem egyszerűen túléltük Trianont, hanem erős nemzetként megmaradtunk

Trianon 100. éve a nemzeti összetartozás éveként lett megjelölve. Hogy mindez milyen programokban nyilvánul majd meg, Pánczél Károly úgy reagált:

„Egyrészt, volt ennek előzménye – és most nem a 99 évvel ezelőtti eseményekről kívánok beszélni –, hanem arról, hogy idén március 8-án ülésezett Budapesten a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma, ahol az ottani zárónyilatkozatban fogadták el a jelenlévő képviselők, akik kérték a magyar Országgyűlést, hogy 2020-at nyilvánítsa a nemzeti összetartozás évének. Ezután vált feladatává a mi bizottságunknak, hogy ezt benyújtsa a magyar Országgyűlésnek. Jelzem egyhangú szavazással történt mindez”

– emelte ki a bizottság elnöke.

Minden frakció támogatta ezt a határozati javaslatot. A keddi napon került sor a zárószavazásra, ahol nagy többséggel: 166 igennel, sajnos 5 nemmel és egy tartózkodással elfogadásra került – szögezte le Pánczél Károly.

„Nemmel szavazott a Gyurcsány-párt, akiktől mindez nem volt meglepő december 5-e óta. Tudjuk az ő hozzáállásukat a nemzetpolitikához. Gyurcsány Ferenc volt az, aki annak idején fölszámolta a Határon Túli Magyarok Hivatalát a kormányon belül, illetve megszüntette a Magyar Állandó Értekezletnek az akkori működését”

– nyilatkozta a Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke, aki szerint fontos döntést hoztak ma, a jövő év alkalmat ad majd a fájdalmas visszaemlékezésre. Az esztendő így egy nap megemlékezésről, az összes többi, 365 nap pedig a nemzeti összetartozásról fog szólni, mert „van mit felmutatnunk”.

„Nem egyszerűen túléltük ezt a tragédiát, hanem erős, jó állapotban lévő nemzetként megmaradtunk itt a Kárpát-medencében”

– fogalmazott a politikus.

Az úzvölgyi incidens kapcsán Pánczél Károly fontosnak tartotta kiemelni: „lassan megszoktuk már”, hogy amint Romániában választások készülődnek, akkor a „magyar kártyát mindig előhúzzák”.

„Fájdalmas, méltatlannak érzem. Ha olyan tekintetben nézem, hogy már a temetőinket is el akarják venni, olyan helyzetbe kerülünk, ahol az őseink sírját akarják elvenni, el akarják tüntetni a nyomainkat, akkor ez nagyon méltatlan azzal szemben, amit mi kínálunk: egy közép-európai együttműködést”

– jelentette ki a Fidesz országgyűlési képviselője.

„Az erős nemzet nem összeegyeztethetetlen azzal, hogy szüntessük meg a kirekesztéseket, a jogfosztást, adjuk önkormányzatiságot, önrendelkezést, sőt autonómiát” – húzta alá Pánczél Károly.

Magyarország ma olyan gazdasági helyzetben van, hogy megteheti a határon túl élők támogatását, hisz egy nemzet vagyunk. 2010 óta egymillióval több magyar állampolgár van, „csodálatos nemzetpolitikai eredményeink vannak”. A nemzeti összetartozás évére legalább 3 vagy 4 milliárd forintot szeretnének majd költeni, ebben a frakció is egyetért. Filmalkotások, színdarabok, kiállítások lesznek, a nagyvilágnak akarják bemutatni az értékeinket – jelentette ki Pánczél Károly.

A határon túli támogatásoknak gazdasági haszna is van. Ma már egy Kárpát-medencei magyar gazdasági térről is beszélhetünk. Az Európai Uniónak figyelembe kell vennie a kisebbségek által lakott régiók problémáit, „ezért fontos, hogy Nyugat-Európa nagyvárosaiban is bemutassuk, hogy 100 év alatt mire voltunk képesek” – tette hozzá a Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Miközben Brüsszelben ujjal mutogatnak Magyarországra, hogy a jogállamiságot támadás éri, addig Budapesten nem tiltanak be semmilyen konferenciát, pedig az Európai Unió központjában a demokrácia szíve kellene, hogy dobogjon. Eva Vlaardingerbroek holland politikai kommentátorral, influenszerrel készített interjút Velkovics Vilmos a CPAC Hungray rendezvényén a Millenárison. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!