2020. május 31.,
vasárnap, Angéla, Petronella napja

Palkovics László: Átláthatóvá szeretné tenni a kormány a kutatások finanszírozását

Hír TV

2019. április 10., szerda 20:12

A magyar kormány szándéka, hogy láthatóvá váljon, milyen módon hasznosulnak a források a tudományos életben - mondta Palkovics László a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. Az innovációs és technológiai miniszter úgy látja, nem vette komolyan a magyar közösség a kutatások finanszírozását az elmúlt években. Ezen mindenképpen változtatni szeretnének.

Nem olyan a magyar innováció, kutatás, tudomány minősége, mint amilyennek lennie kéne - ezt mondta Palkovics László. Az innovációs és technológiai miniszter úgy látja, nem vette komolyan a magyar közösség a kutatások finanszírozását az elmúlt években. Ezen mindenképpen változtatni szeretne a kormány. Az a cél, hogy láthatóvá váljon a források felhasználása, ez ugyanis a jelenlegi struktúrában nem biztosított - szögezte le. 

Palkovics László kiemelte: aláírtak az MTA-val közösen egy megállapodást, amelyben mindkét fél elvei szerepelnek. Ahogy ezt korábban Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke is mondta, egy pontban értenek egyet, mégpedig, hogy a kormány a kutatóintézet-hálózatot a köztestület alól, tehát az Akadémián kívül képzeli el a megfelelő garanciákkal, irányítási modellekkel és finanszírozással. Ezzel szemben az Akadémia elnöke ezt nem fogadja el, de tudomásul veszi a kormány a szándékát - tette hozzá. 

A többi pontban, pl. az intézményhálózat átalakítás utáni egyben tartásában megállapodtak – közölte a miniszter.

Földi-Kovács Andrea kérdésére reagálva reményét fejezte ki, hogy eljutnak majd az Akadémiával egy olyan megállapodásig, amelyet a közgyűlés támogatni fog. Ha mégsem így lesz, tovább tárgyalnak – rögzítette.

Palkovics László reagált a szegedi lézerközpontban történt lemondásokra. A miniszter közölte: nem volt indoka a három kutató távozásának, félreérthettek valamit. A magyar kormánynak felelőssége van a lézerközpontot illetően, hiszen a fenntartója az intézménynek. Ezért sor kerül egy három részből álló átvilágításra. Hangsúlyozta továbbá, hogy a kormány nem hozott olyan döntést, amely az ELI-nek a mostani vagy a jövőbeli tudományos működését érintené.

Hír TV