2024. 05. 27. Hétfő Hella napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Magyarország élőben

Palkovics László: Átláthatóvá szeretné tenni a kormány a kutatások finanszírozását

A magyar kormány szándéka, hogy láthatóvá váljon, milyen módon hasznosulnak a források a tudományos életben - mondta Palkovics László a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. Az innovációs és technológiai miniszter úgy látja, nem vette komolyan a magyar közösség a kutatások finanszírozását az elmúlt években. Ezen mindenképpen változtatni szeretnének.

  • Palkovics László: Átláthatóvá szeretné tenni a kormány a kutatások finanszírozását

Nem olyan a magyar innováció, kutatás, tudomány minősége, mint amilyennek lennie kéne - ezt mondta Palkovics László. Az innovációs és technológiai miniszter úgy látja, nem vette komolyan a magyar közösség a kutatások finanszírozását az elmúlt években. Ezen mindenképpen változtatni szeretne a kormány. Az a cél, hogy láthatóvá váljon a források felhasználása, ez ugyanis a jelenlegi struktúrában nem biztosított - szögezte le. 

Palkovics László kiemelte: aláírtak az MTA-val közösen egy megállapodást, amelyben mindkét fél elvei szerepelnek. Ahogy ezt korábban Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke is mondta, egy pontban értenek egyet, mégpedig, hogy a kormány a kutatóintézet-hálózatot a köztestület alól, tehát az Akadémián kívül képzeli el a megfelelő garanciákkal, irányítási modellekkel és finanszírozással. Ezzel szemben az Akadémia elnöke ezt nem fogadja el, de tudomásul veszi a kormány a szándékát - tette hozzá. 

A többi pontban, pl. az intézményhálózat átalakítás utáni egyben tartásában megállapodtak – közölte a miniszter.

Földi-Kovács Andrea kérdésére reagálva reményét fejezte ki, hogy eljutnak majd az Akadémiával egy olyan megállapodásig, amelyet a közgyűlés támogatni fog. Ha mégsem így lesz, tovább tárgyalnak – rögzítette.

Palkovics László reagált a szegedi lézerközpontban történt lemondásokra. A miniszter közölte: nem volt indoka a három kutató távozásának, félreérthettek valamit. A magyar kormánynak felelőssége van a lézerközpontot illetően, hiszen a fenntartója az intézménynek. Ezért sor kerül egy három részből álló átvilágításra. Hangsúlyozta továbbá, hogy a kormány nem hozott olyan döntést, amely az ELI-nek a mostani vagy a jövőbeli tudományos működését érintené.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Tony Abbott: Orbán Viktor kiemelkedik Európa vezetői közül + videó

Tony Abbott: Orbán Viktor kiemelkedik Európa vezetői közül + videó

Tony Abbott a mi hősünk, ő azt mondta, hogy a migrációt meg kell állítani, és ő volt az, aki meg is állította - jelentette ki Orbán Viktor az idei CPAC Hungary rendezvényen. Ausztrália volt miniszterelnöke hétfőn este a HírTV Napi aktuális műsorában reagált a magyar kormányfő szavaira.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!