2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Magyarország élőben

Orbán Balázs: Egész Európának jót tenne, hogyha a nemzeti érdekérvényesítő hang erősödne

Velkovics Vilmos műsorvezető Orbán Balázzsal, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkárával a kormány börtönbiznisszel szembeni intézkedéseiről és a Fidesz Néppárton belüli helyzetéről beszélgetett a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.

  • Orbán Balázs: Egész Európának jót tenne, hogyha a nemzeti érdekérvényesítő hang erősödne

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára néhány napja azt mondta, hogy a börtönbiznisz megengedhetetlen, és a kormány be fogja húzni a kéziféket. Az ellenzék is el is kezdte keretezni ezt a történetet, azt állítva, hogy az ügyvédek, az elítéltek és a cigányok ellen hangol a kormány. Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara nevében fel is szólalt, és azt mondta, hogy a jogállamiságba vetett bizalmat rombolja a kormány – ezekkel a gondolatokkal vezette fel a Magyarországban élőben első témáját Velkovics Vilmos műsorvezető.

Az elhangzottakra az államtitkár azt reagálta, hogy a jogállamiságba és az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat épp a börtönbiznisz rombolja. Az államtitkár beszélt arról, hogy még 2015-ben az Emberi Jogok Európai Bírósága döntött Magyarországgal szemben, azt mondta, hogy az itthoni fogvatartási körülmények nem felelnek meg az emberjogi sztenderdeknek, és emiatt komoly kártérítésre kötelezte a magyar államot. Ezentúl egy automatikus döntéshozatalt vezetett be.

A kormány igyekezett a kártérítés mértékét csökkenteni, és az áldozatok kártalanításának irányába eltolni – hangsúlyozta.

Hozzátette, hogy a fenti intézkedések nem nyugtatták le a kedélyeket, az üzleti modell ráépült, és ezer számra érkeztek a panaszok, és a magyar állam milliárdokat fizetett ki az elítélteknek. Mindez azzal párhuzamosan történt, hogy folyamatosan zajlanak a börtönfejlesztések. Elmondható tehát, hogy a börtönbiznisz a társadalom igazságérzetét jogosan sérti – emelte ki az államtitkár.

A beszélgetés második felében Velkovics Vilmos a Fidesz Európai Néppárton belüli helyzetéről kérdezte Orbán Balázst, mivel egy elég sajátos, mondhatni félig lógó állapot alakult ki: tartósan felfüggesztett tagsági ajánlatról szólnak a hírek. Az államtitkár erre azt felelte, hogy egyelőre még nem ismerik a bölcsek által összeállított jelentés tartalmát. Ezzel kapcsolatban még tárgyalásokat is kell folytatni.

 „Mi azt gondoljuk, hogy a Néppárt úgy tudott a legsikeresebb lenni az Európai Parlamenti pártok közül, hogy egy néppárti, konzervatív, kereszténydemokrata politikát vitt. Ennek a politikának mai helye van az európai politikában. Az európai választópolgárok döntő többsége ezekkel az alapelvekkel azonosulna, és a Fidesz ezeknek az alapelveknek a stabil képviselője európai szinten is, ezért kapja a legtöbb támadást a túloldalról. Ha a Néppárt azt gondolja, hogy ennek a politikának helye van a Néppártban – már pedig egy jobboldali, kereszténydemokrata pártcsaládban ennek helye kellene, hogy legyen – akkor van esély arra, hogy a Fidesz marad a Néppártban, egyébként pedig az egész európai jobboldalt újjá kell szervezni.”

-          emelte ki Orbán Balázs.

Hozzátette: egész Európának jót tenne, hogyha a józan, nemzeti érdekérvényesítő hang nem gyengülne, hanem erősödne.

Teljes adás:

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Hídpénzbotrány: nyomoz a rendőrség

Hídpénzbotrány: nyomoz a rendőrség

Budai Gyula feljelentése alapján, hivatali vesztegetés gyanújával elrendelte a hídpénzbotránnyal összefüggésben a rendőrség a nyomozást – jelentette be kedden, Facebook-oldalán a fideszes politikus.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!