2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Magyarország élőben

Németh Szilárd: 669 főre emelkedik a magyar NATO-kontingens száma

669 főre emelkedik a magyar NATO-kontingens száma, ebből jelentős részük a Nyugat-Balkánon fog szolgálatot teljesíteni - jelentette ki Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a HírTV Magyarország élőben című műsorában. A politikus kifejtette: az elmúlt két hónapban megélénkült az illegális határátlépések száma a déli határszakaszon. A helyszínről Zöldhegyi Katalin, a HírTV tudósítója jelentkezett.

  •  Németh Szilárd: 669 főre emelkedik a magyar NATO-kontingens száma

Bejelentkezés Londonból, a NATO-csúcs kapcsán

Az Egyesült Királyságban tárgyalnak a NATO-országok vezetői. A kétnapos csúcstalálkozót a szervezet 70. évfordulójának alkalmából tartják az országban. Londonból kapcsoltuk Zöldhegyi Katalin tudósítónkat.

Bár a találkozó holnap lesz, a tagállamok ma előzetesen megállapodtak a csúcstalálkozó zárónyilatkozatának szövegéről. A nyilatkozatban első ízben értékelték lehetséges fenyegetésként Kínát.

A DPA német hírügynökség által kiszivárogtatott nyilatkozat alapján a NATO biztonsági kockázatnak ítélte meg Kínát, az ötödik generációs mobilhálózatok kapcsán. Egyetlen NATO tagállam sincs ezen generációs mobilhálózatot biztosító országok között.

Hazánkat Orbán Viktor miniszterelnök képviseli, akit elkísért a külügy- és honvédelmi miniszter is. A kormányfő ma délután a londoni nagykövetségen kitüntette Sir Roger Scruton angol konzervatív filozófust, aki meghatározó konzervatív politikus.

Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta méltató beszédében, hogy Sir Roger Scruton megmutatta, hogy a konzervativizmus nem ideológia, hanem éppen az ellentéte. Nem pusztán elv, hanem gyakorlat is. Példaként az illegális migráció okozta veszélyek felfedezését, fenyegetések meglátását említette. Magyarországot megvédte az igazságtalan bírálatokkal szemben Sir Roger Scruton – fogalmazott a miniszterelnök a díjátadón.

A Magyarország élőben stúdiójában Németh Szilárd beszélt a NATO-csúcson történtekről. 

Nincsen feszültség a NATO és hazánk között Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint. Magyarországot a NATO egyik legmegbízhatóbb partnereként definiálta.

Minden olyan közös műveletben, amelyet a NATO szervez meg és bonyolít, ahhoz mi mindig csatlakozunk és azokat a NATO-val kötött megállapodásokat, akár az alapszerződést nézzük, akár a cyber hadviseléssel kapcsolatos állásfoglalást, akár a GDP 2%-os kívánalmakat mind teljesíteni fogja az ország és mind teljesíteni is tudja.

A NATO-csúcsot több megszólalás előzte meg. Emanuel Macron, Erdogan és Donald Trump is megszólalt az elmúlt időszakban.

Németh Szilárd szerint a világ legerősebb szövetsége a NATO, melyhez egy új tagállam, Észak-Macedónia is csatlakozott és nem véletlen, hogy mindenki szívesen csatlakozna ehhez a szövetséghez.

Ennek megvannak a maga szövetségi szempontjai és természetesen megvan mindenkinek a saját nemzeti szempontja. Jól látható, hogy a franciák amikor a NATO ügyeibe bele akarnának szólni, akár Macron elnök, akár a katonák, akkor a francia érdeket képviselik.

A Magyar Honvédség fejlesztése, a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderő fejlesztési program teljesítése és a NATO missziók vállalását is szóba került a csúcson.

499 főről, 170 fővel 669 főre megemeljük a NATO-kontingensben részvevő magyar honvédeknek a számát.

NATO-csúcs Londonban

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!