2020. április 1.,
szerda, Hugó napja

Nagy István: Az emberek elfelejtették hogyan kell földet művelni

2019. június 19., szerda 20:07

Felelőtlennek nevezte azokat a civil kezdeményezéseket Nagy István agrárminiszter, amelyek megszüntetnék a ketreces tojástermelést. A tárcavezető a Hír TV Magyarország élőben című műsorában kifejtette: amennyiben a gazdálkodóknak át kellene térnie a mélyalmos tojástermelésre, az kétszeresére vagy háromszorosára növelné a tojás árát. Nagy István ugyanakkor elmondta: a kereslet miatt megnőne az Európán kívüli tojás iránti kereslet, amely élelemiszerbiztonsági aggályokat vetne fel.

Újabb 1400 hektárra hirdeti meg a szociális földprogramot az agrárminisztérium számolt be róla Nagy István agrárminiszter. Így több, mint 500 birtoktestet hirdetnek meg, melyre pályázni lehet.

„Odaadjuk az önkormányzatoknak teljesen ingyen használatra azért, hogy a közmunkásokkal ott helyben értéket tudjanak előállítani. Ennek többféle előnyei is vannak, ha megnézzük. Egyrészt az az érték, ami ott keletkezik, azt az önkormányzat a helyi intézményrendszerében értékesíteni tudja, felhasználni tudja. „

A miniszter elmondta, a közmunka program folyamán a munkások rájöhetnek, hogy otthon is könnyen megművelhetik kertjüket, melynek olcsóbb a fenntartása, valamit jobb életlehetőségeket tudnak teremteni maguknak az emberek. Azt mondta, ez az igazi nagy előnye ennek a programnak.

„Nekünk az a feladatunk, hogy azt a rejtett tartalékot, amik a megműveletlen kertekben vannak vidéken, a falukon, azt az utolsó négyzetméterig megműveljük.”

A miniszter hozzátette eltelt 2-3 olyan évtized, amikor ez nem volt napirenden, ezért elfelejtették az emberek, hogy hogyan kell elültetni egy dughagymát. Hozzátette éppen ezért tankerteket visznek az iskolákba.

Az új állattenyésztési törvénnyel kapcsolatban elmondta, utoljára 26 évvel ez előtt volt állattenyésztési törvény elfogadva Magyarországon. Ez az időszak óriási választásokat idézett elő. Nagy István kiemelte, az új törvény célja, hogy ismét versenyképes ágazattá lehessen fejleszteni az állattenyésztést.

Tyúkok jogaira hivatkozva civil szervezetek el szeretnék érni, hogy ne legyen ketreces tojástermelés.

Nagy István elmondta, az állatok védelme nagyon előtérbe került, ugyanakkor hatalmas veszélyeket is rejt magában. Hozzátette, egyre több bolt jelenti ki azt, hogy nem hajlandó befogadni ketreces termelésből származó tojást Európában. Kifejtette, ez azt jelenti, hogy át kell térni mélyalmos termelésű tojásra, melynek két komoly hatása is van. Egyrészt sokkal veszélyesebb állategészségügyi követelmény fog így adódni, hiszen a szalmonella a nedves alomtól jobban tud terjedni. Másrészt pedig legalább kétszer, de akár háromszor annyiba kerülhet a tojás, mint most.

„A jelenlegi 32 forintos tojás, az 60 és 90 forint közé fog tevődni, abban a pillanatban, ahogy ezt ilyen mértékben elkezdjük terjeszteni.”

Hozzátette, az olcsó tojások iránt megmarad majd az igény, ezt pedig külföldről kéne importálni, ami nem ellenőrzött körülmények közül érkezik.

Hír TV