2024. 05. 24. Péntek Eszter, Eliza napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:25

Magyarország élőben

Nadine Morano: Az unió külső határainak védelme közös érdek

Európa nem átjáróház - ezt mondta a francia Republikánus Párt EP-képviselője a Hír Tv Magyarország élőben című műsorában, miután Röszkén járt, ahol megnézte a schengeni határt védő kerítést. Nadine Morano úgy vélte: példaértékű, amit Magyarország tett az európai határok védelméért.

  • Nadine Morano: Az unió külső határainak védelme közös érdek

Velkovics Vilmos műsorvezető azt a kérdést tette fel Nadine Morano-nak, hogy milyen benyomásokat, tapasztalatokat szerzett a déli határszakaszon, mi a véleménye a migrációs politika hatékonyságáról.

A képviselő hangsúlyozta, hogy már 2015-ben is üdvözölte Orbán Viktor miniszterelnök bátorságát. Felidézte, hogy a magyar kormányfő már öt évvel ezelőtt a madridi EPP kongresszuson felhívta arra a figyelmet, hogy szembe kell nézni azzal a sürgősségi helyzettel, amely a magyar határon is kialakult a migrációs nyomás miatt. Véleménye szerint fontos volt előtérbe helyezni, hogy nemcsak a magyar határokat, hanem a schengeni külső határokat is meg kell védeni.

Nadine Morano leszögezte,

Európa nem átjáróház, az unió külső határainak védelme közös érdek. Ebből a szempontból Orbán Viktor hozzáállása nagyon fontos és példaértékű volt, hiszen azt választotta, hogy megvédi Magyarországot, és ezzel egyben megvédi Európát is.

Ezért is ért egyet ezzel a politikával. Ugyanakkor a francia néppárti képviselő hozzátette, hogy fontos azokat segíteni, akik menedéket szeretnének törvényes módon kérni.

A műsorvezető ezt követően a magyar képviselőhöz fordult, és az iránt érdeklődött, hogy a jövőben lehet-e arra számítani, hogy az unió hozzájárul valamelyest a déli határszakasz őrzésének költségeihez. Mivel eddig a mintegy 500 milliárd forintos ráfordításnak csak az egy százalékát honorálták.

Hidvéghi Balázs erre azt válaszolta, hogy jelenleg folynak költségvetési tárgyalások az unióban.

A képviselő szerint a határvédelem az első lépés ahhoz, hogy Európa kezelni tudja azt a migrációs nyomást, amellyel kénytelen volt az elmúlt években és a jövőben is szembenézni.

Ki kell mondani, hogy Európába csak legálisan lehet belépni, és ragaszkodni kell ahhoz, hogy a csak azok kaphassanak menekültstátuszt, akik valóban rászorulnak arra.

Hidvéghi Balázs kiemelte, azért erősödött fel a migrációs nyomás az utóbbi időben, mert Európa nem jó válaszokat adott erre a kérdésre, döntésképtelen volt. Valamint azokat az országokat és politikusokat támadta - köztük Magyarországot és Orbán Viktort - akik nemet mondtak az illegális bevándorlásra, és tettek is ellene, többek között határkerítéssel vagy tranzitzónával -fűzte hozzá. 

Teljes beszélgetés:

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!