2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:05

Magyarország élőben

Nadine Morano: Az unió külső határainak védelme közös érdek

Európa nem átjáróház - ezt mondta a francia Republikánus Párt EP-képviselője a Hír Tv Magyarország élőben című műsorában, miután Röszkén járt, ahol megnézte a schengeni határt védő kerítést. Nadine Morano úgy vélte: példaértékű, amit Magyarország tett az európai határok védelméért.

  • Nadine Morano: Az unió külső határainak védelme közös érdek

Velkovics Vilmos műsorvezető azt a kérdést tette fel Nadine Morano-nak, hogy milyen benyomásokat, tapasztalatokat szerzett a déli határszakaszon, mi a véleménye a migrációs politika hatékonyságáról.

A képviselő hangsúlyozta, hogy már 2015-ben is üdvözölte Orbán Viktor miniszterelnök bátorságát. Felidézte, hogy a magyar kormányfő már öt évvel ezelőtt a madridi EPP kongresszuson felhívta arra a figyelmet, hogy szembe kell nézni azzal a sürgősségi helyzettel, amely a magyar határon is kialakult a migrációs nyomás miatt. Véleménye szerint fontos volt előtérbe helyezni, hogy nemcsak a magyar határokat, hanem a schengeni külső határokat is meg kell védeni.

Nadine Morano leszögezte,

Európa nem átjáróház, az unió külső határainak védelme közös érdek. Ebből a szempontból Orbán Viktor hozzáállása nagyon fontos és példaértékű volt, hiszen azt választotta, hogy megvédi Magyarországot, és ezzel egyben megvédi Európát is.

Ezért is ért egyet ezzel a politikával. Ugyanakkor a francia néppárti képviselő hozzátette, hogy fontos azokat segíteni, akik menedéket szeretnének törvényes módon kérni.

A műsorvezető ezt követően a magyar képviselőhöz fordult, és az iránt érdeklődött, hogy a jövőben lehet-e arra számítani, hogy az unió hozzájárul valamelyest a déli határszakasz őrzésének költségeihez. Mivel eddig a mintegy 500 milliárd forintos ráfordításnak csak az egy százalékát honorálták.

Hidvéghi Balázs erre azt válaszolta, hogy jelenleg folynak költségvetési tárgyalások az unióban.

A képviselő szerint a határvédelem az első lépés ahhoz, hogy Európa kezelni tudja azt a migrációs nyomást, amellyel kénytelen volt az elmúlt években és a jövőben is szembenézni.

Ki kell mondani, hogy Európába csak legálisan lehet belépni, és ragaszkodni kell ahhoz, hogy a csak azok kaphassanak menekültstátuszt, akik valóban rászorulnak arra.

Hidvéghi Balázs kiemelte, azért erősödött fel a migrációs nyomás az utóbbi időben, mert Európa nem jó válaszokat adott erre a kérdésre, döntésképtelen volt. Valamint azokat az országokat és politikusokat támadta - köztük Magyarországot és Orbán Viktort - akik nemet mondtak az illegális bevándorlásra, és tettek is ellene, többek között határkerítéssel vagy tranzitzónával -fűzte hozzá. 

Teljes beszélgetés:

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Megállapodás született az Egyesült Államok és Niger között az afrikai országban állomásozó amerikai katonák kivonásáról - közölte az ügyet ismerő forrás a Reuters hírügynökséggel pénteken, miután Kurt Campbell amerikai külügyminiszter-helyettes a nigeri vezetéssel tárgyalt.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!