2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Róma - Cinecitta magyarul

Következik:

Napi aktuális 00:10

Magyarország élőben

Migrációkutató Intézet: Álcázott terroristák jöhetnek az újabb migránshullámmal

A Migrációkutató Intézet szerint egy újabb migránshullám rendkívül súlyos következményekkel járna a nyugat-balkáni országok biztonságára. A most publikált elemzés szerint már nem csak humanitárius kérdés, hogy mit kezdjen Európa az újabb, erre tartó tömegekkel. Az Intézet kutatói úgy vélik, a 2015-öshöz hasonló migránshullámmal újabb gyilkos akcióra készülő terroristák érkezhetnek Európába. A török kormány legfrissebb tájékoztatása szerint az elmúlt napokban csaknem 140 ezer migráns lépte át szárazföldön a török-görög határt, ezt azonban Athén cáfolta.

  • Migrációkutató Intézet: Álcázott terroristák jöhetnek az újabb migránshullámmal

Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója volt Magyarország élőben című műsorunk vendége.

Európát érinti legnegatívabban az újabb szíriai konfliktus. Recep Tayyip Erdogan török elnök egy korábban megígért 6 milliárd eurós támogatást kért ismét a migránsok feltartóztatására.

Ezzel kapcsolatban a következőket mondta Speidl Bianka:

„2014 és 2017 között kb. 11 és fél milliárd eurót költött és a probléma ezzel az eléggé impozáns összeggel az, hogy ennek 93%-át a nem kormányzati szervezeteknek, azaz az NGO-knak adta át, amelyek pontosan a migránsoknak az ellátásával és ugyanakkor azt látjuk - egyébként az általuk feltett propagandaanyagokban ők ezt büszkén hirdetik - minden olyan logisztikai körülménnyel és eszközzel igyekeznek őket ellátni, ami az illegális határátlépést szorgalmazza.”

Majd a korábbi migránshullám kapcsán is fontos dolgokra hívta fel a figyelmet:

„Azt lehet mondani, hogy már a 2014-es, 2015-ös hullámban is szép számmal voltak jelen azok, akik valamely milíciának voltak az aktív résztvevői, harcosai.”

Ami pedig az egyes határok közelében figyelhető meg, szintén fontos jelenség.

„Radikálisan növekedtek eddig is a számok, azt látjuk, hogy a 2015-öshöz képest még ugye ennek egy töredéke. Viszont az összetétele az erőteljesen különbözik a 2015-östől. Egyrészt jóval nagyobb lélekszámban vannak közöttük afganisztániak, pakisztániak. Másrészt a szírek már nem családokkal érkeznek – tehát akiket családokkal látunk, akár a határáttörési kísérletnél, ők már régebb óta itt tartózkodnak, tehát valamely balkáni országban tartózkodó családokról van szó. Férfiak érkeznek, fiatal férfiak és az idlíbi terrorista övezetnek a felszámolásával egészen biztos, hogy az ő lélekszámuk arányszámuk ebben a migránshullámban jelentősen nagyobb.”

- hangsúlyozta Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója.

Meghosszabbították a válsághelyzetet

A magyarok 80 százaléka továbbra is a szigorú határvédelem mellett áll

Hír TV

   

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!