2021. 09. 19. Vasárnap Vilhelmina napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Hírek 11:00

Magyarország élőben

Megszavazza a Fidesz-KDNP-frakció a kulturális finanszírozásról szóló törvénycsomagot

Megszavazza a Fidesz-KDNP-frakció a kulturális finanszírozásról szóló törvénycsomagot - jelentette be Nacsa Lőrinc, a KNDP országgyűlési képviselője Magyarország élőben című műsorunkban. A KDNP frakciószóvivője szerint erre azért van szükség, mert az állam nem támogathatja tovább a színházak működését úgy, hogy azok nem engednek betekintést ügyeikbe. Nacsa Lőrinc szerint az ellenzék el akarja terelni a figyelmet a Katona József Színházban történt bűncselekményről, ezért támadják a javaslatot.

 

A kormány bosszújának tartja most az ellenzék ezt a kulturális törvényt, amely tulajdonképpen magába foglalja azt, hogy átalakítanák a Nemzeti Kulturális Alapot és nagyobb beleszólást jelentene a színházigazgatók kinevezésébe is. Nacsa Lőrinc szerint szó sincs kormányzati bosszúról.

„Arról van szó, hogy az ellenzék el akarja terelni a figyelmet arról a kirívó és rendkívül botrányos esetről, ami a Katona József Színházban történt. Itt arról van szó, hogy több mint egy évig el tudtak tussolni egy bűncselekményt. A színházi alkalmazottakkal titoktartási nyilatkozatokat írattak alá ezzel kapcsolatban. Semmilyen módon nem akarták, hogy ez nyilvánosságra kerüljön. Budapest egyik főpolgármester-helyettese, a Gyurcsány-párti Gy. Németh Erzsébet azt mondta, hogy mivel nem történt feljelentés, ezért szerinte az ügy le van zárva. Szerintünk ez nem ilyen egyszerű és szeretnénk véget vetni annak az állapotnak, hogy egyes színházak az állam pénzét kérik, de közben nem engednek semmilyen átvilágítást és betekintést.”

Hamarosan elindul egy általános átvilágítás a színházakban, ami óriási felháborodást keltett ellenzéki oldalon. A Fidesz-KDNP frakció megszavazza a kulturális finanszírozásról szóló törvénycsomagot.

„Ez egy kormányzati törvényjavaslat, tehát ez nem a frakcióktól vagy valamelyik egyéni képviselőtől érkezik, tehát ezt a kormányzat fogja benyújtani. Szerintem minél hamarabb be fogják ezt nyújtani, hiszen most is már a közbeszéd erről szól. Nyilvánvalóan szerintem fontos, hogy ez minél hamarabb az átvilágítás elkezdődjön, ezért még a karácsonyi parlamenti szünet előtt elfogadjuk ezt a törvényjavaslatot. Ezért is biztosítottuk a kormányzatot a támogatásunkról, miután átbeszéltük ezt a kérdést.”

– fogalmazott Nacsa Lőrinc.

A műsorban szó volt arról is, hogy a parlament előtt van a képviselői jogállásról szóló törvény, amit az ellenzék szintén támad. Azt mondják, a javaslat a magyar politikai berendezkedést súlyosan befolyásolná. A törvényről Nacsa Lőrinc a következőket mondta:

„Három hete erről beszélünk, és ma az ellenzéki sajtó megpróbálja ezt szenzációként tálalni. A két módosítás az országgyűlési törvénymódosítása és a határozati házszabály módosítása. Első helyen az Országgyűlés méltóságának megtartására és a botránypolitizálás befejezésének a célját szolgálja, ugyanakkor vannak olyan szabályok benne, olyan változtatások, amelyek azt szeretnék elérni, hogy a választói akaratot leginkább tükrözze az országgyűlés és kifejezze azt. Tehát például ne lehessen olyat csinálni, hogy egy pártból egy közös listán két képviselő jut be, de mindenféle ígéretekkel kölcsönözzön magának teljesen más pártból másik képviselőket csak azért, hogy összerakhassa a frakcióját, vagy éppen függetleneket meg tudjon győzni abból a szempontból, hogy beüljön az ő frakciójába. Ez nem tükrözi a választói akaratot.”

Teljes beszélgetés: 

Hír TV

További epizódok

Szanyi Tibor: Nem találtunk a történelemben olyan korszakot, ami szociális értelemben milliókat emelt fel

A Magyarország élőben vendégeként Szanyi Tibor a Kádár-tervről és az ellenzéki összefogásról beszélt. 2021. szeptember 10.

Deutsch Tamás: Gyalázatos módon nekitámadt az Európai Bizottság a lengyeleknek

A Magyarország élőben vendége Deutsch Tamás fideszes ep-képviselő volt. 2021. szeptember 10.

Csizmazia Gábor: 2001. szeptember 11-e alapvetően megváltoztatta az amerikai társadalom gondolkodását

A Magyarország élőben vendége Csizmazia Gábor, a NEK Amerika Tanulmányok Kutatóintézetének munkatársa volt. 2021. szeptember 10.

Legfrisebb híreink

246 határsértőt tartóztattak fel szombaton

A szolgálatot teljesítő rendőrök 2021. szeptember 18-án 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 246 határsértőt tartóztattak fel és 128 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Műsorok

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.

Sajtóklub - ajánló

Egyedi hangvételű elemzés újságírókkal. Hétfő esténként 21.05-től a Hír TV műsorán.

Publi Cafe - ajánló

A hétköznaponként jelentkező Publi Cafe politológusok és publicisták segítségével vizsgálja politika és a média szerepét. 20 óra 5 perctől.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!