2020. szeptember 21.,
hétfő, Máté, Mirella napja

Medvigy Endre: Nyírő József egy tiszta, becsületes ember volt

Hír TV

2020. február 12., szerda 20:00

Medvigy Endre irodalomkutató beszélt Nyírő József életművének fontosságáról és az oktatásban való megbecsüléséről Velkovics Vilmos vendégeként a HírTV Magyarország élőben című műsorában.

„Se a szépirodalmi munkásságában, se a publicisztikájában egyetlenegy zsidóellenes utalás nincsen. Szögezzük le, hogy antiszemita nem volt."

- hangsúlyozta már a beszélgetés elején az irodalomkutató Medvigy Endre.

Nyírő József életművének jelentősége mellett az Országos Magyar Párthoz való kötődéséről is beszélt Velkovics Vilmos vendége. Megjegyezte emellett, hogy senki sem állított Nyírő Józsefről olyat, hogy szélsőséges vagy faji eszméket támogatott volna. Nem volt Nyilas Párttag sem.

„Megerősíteném, hogy Nyírő József egy tiszta, becsületes ember volt.”

- hangsúlyozta Medvigy Endre.

Velkovics Vilmos arra is rákérdezett, mi lenne az, ami munkásságának legfontosabb, legaktuálisabb, mondhatni örök érvényű gondolata?

„Az identitás erősítése, talán ez a legfontosabb nála. Gyönyörű székely tájnyelven írt és azt a világot, Erdélynek, Székelyföldnek, a havasoknak a világát tökéletesen tükrözi, tökéletesen visszaadja és ez a mai ifjúság, sőt, a mai olvasó számára, ma is fontos.”

- válaszolta az irodalomkutató Medvigy Endre.

A magyar irodalom jelesei tisztelték, becsülték Nyírő Józsefet és munkásságát egyaránt, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy egy két kötetből álló emlékkönyv kiadásán is dolgoznak.

Hír TV