2020. július 8.,
szerda, Ellák napja

Maruzsa: Szükség volt egy egységes eljárásrendre az óvodába való visszatartás terén

Hír TV

2019. november 26., kedd 20:26

A köznevelési törvény módosításának legfontosabb indoka, hogy megyénként és intézményenként is rendkívül eltérő gyakorlatok alakultak ki az óvodába való visszatartás terén – hívta fel rá a figyelmet Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár a Hír TV Magyarország élőben című műsorának keddi adásában

Több ponton is módosul a köznevelési törvény januártól. Az új szabályozás szerint jövőre a hároméves kori óvodakezdés alóli mentességek esetében a kormányhivatalok, a hatéves kori iskolakezdési ügyekben pedig az Oktatási Hivatal lesz az illetékes hatóság. A jogszabály értelmében azok a szülők, akiknek gyermeke augusztus 31-ig betölti a hatéves kort, de szeretnék egy évre visszatartani, január 15-ig adhatják be kérelmüket a hivatalhoz. A szigorítás miatt többen is panaszt tettek az ombudsmannál, mert szerintük az iskolaérettséget nem lehet egy dátumhoz kötni.

Maruzsa Zoltán Velkovics Vilmos műsorvezetőnek kiemelte, különösen azokon a településeken, ahol megcsappanni látszott a gyermeklétszám, ott jelent meg markánsan az óvodába való visszatartás jelensége, ahol egyébként ennek anyagi vonzata is van, hiszen az óvodákhoz érkező támogatások pedagóguslétszámhoz, a pedagóguslétszám pedig gyereklétszámhoz kötődik.

Az államtitkár leszögezte, nem állítja, hogy ez mindenhol tendencia volt, de az állítható, hogy tendenciózusan voltak olyan, az óvodába visszatartó esetek, ahol jól látható módon az óvodai létszámhiány, a gyerekhiány indokolta ezt. Ezért is volt szükség egy egységes eljárásrendre egységes protokollok mentén Maruzsa Zoltán szerint.

Nem több ezer intézményvezető egyéni mozgástere a kulcskérdés, még akkor is, ha nagyon sok intézményvezető nagyon jó munkát végzett a gyerekek felkészítése terén és felelős döntést hozott akkor is, ha adott esetben a gyerek ott tartása mellett voksolt, de mivel ez sok esetben nem mondható el, ezért a felelősségünk arra vonatkozott, hogy ebben egy új eljárást alakítsunk ki

– fűzte hozzá a köznevelésért felelős államtitkár.

Teljes beszélgetés: 

Hír TV