2023. 11. 29. Szerda Taksony napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Domonkosok Magyarországon 03:00

Magyarország élőben

Maruzsa: Szükség volt egy egységes eljárásrendre az óvodába való visszatartás terén

A köznevelési törvény módosításának legfontosabb indoka, hogy megyénként és intézményenként is rendkívül eltérő gyakorlatok alakultak ki az óvodába való visszatartás terén – hívta fel rá a figyelmet Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár a Hír TV Magyarország élőben című műsorának keddi adásában

  • Maruzsa: Szükség volt egy egységes eljárásrendre az óvodába való visszatartás terén

Több ponton is módosul a köznevelési törvény januártól. Az új szabályozás szerint jövőre a hároméves kori óvodakezdés alóli mentességek esetében a kormányhivatalok, a hatéves kori iskolakezdési ügyekben pedig az Oktatási Hivatal lesz az illetékes hatóság. A jogszabály értelmében azok a szülők, akiknek gyermeke augusztus 31-ig betölti a hatéves kort, de szeretnék egy évre visszatartani, január 15-ig adhatják be kérelmüket a hivatalhoz. A szigorítás miatt többen is panaszt tettek az ombudsmannál, mert szerintük az iskolaérettséget nem lehet egy dátumhoz kötni.

Maruzsa Zoltán Velkovics Vilmos műsorvezetőnek kiemelte, különösen azokon a településeken, ahol megcsappanni látszott a gyermeklétszám, ott jelent meg markánsan az óvodába való visszatartás jelensége, ahol egyébként ennek anyagi vonzata is van, hiszen az óvodákhoz érkező támogatások pedagóguslétszámhoz, a pedagóguslétszám pedig gyereklétszámhoz kötődik.

Az államtitkár leszögezte, nem állítja, hogy ez mindenhol tendencia volt, de az állítható, hogy tendenciózusan voltak olyan, az óvodába visszatartó esetek, ahol jól látható módon az óvodai létszámhiány, a gyerekhiány indokolta ezt. Ezért is volt szükség egy egységes eljárásrendre egységes protokollok mentén Maruzsa Zoltán szerint.

Nem több ezer intézményvezető egyéni mozgástere a kulcskérdés, még akkor is, ha nagyon sok intézményvezető nagyon jó munkát végzett a gyerekek felkészítése terén és felelős döntést hozott akkor is, ha adott esetben a gyerek ott tartása mellett voksolt, de mivel ez sok esetben nem mondható el, ezért a felelősségünk arra vonatkozott, hogy ebben egy új eljárást alakítsunk ki

– fűzte hozzá a köznevelésért felelős államtitkár.

Teljes beszélgetés: 

Hír TV

 

További epizódok

Szanyi Tibor: Nem találtunk a történelemben olyan korszakot, ami szociális értelemben milliókat emelt fel

Szanyi Tibor: Nem találtunk a történelemben olyan korszakot, ami szociális értelemben milliókat emelt fel

A Magyarország élőben vendégeként Szanyi Tibor a Kádár-tervről és az ellenzéki összefogásról beszélt. 2021. szeptember 10.
Deutsch Tamás: Gyalázatos módon nekitámadt az Európai Bizottság a lengyeleknek

Deutsch Tamás: Gyalázatos módon nekitámadt az Európai Bizottság a lengyeleknek

A Magyarország élőben vendége Deutsch Tamás fideszes ep-képviselő volt. 2021. szeptember 10.
Csizmazia Gábor: 2001. szeptember 11-e alapvetően megváltoztatta az amerikai társadalom gondolkodását

Csizmazia Gábor: 2001. szeptember 11-e alapvetően megváltoztatta az amerikai társadalom gondolkodását

A Magyarország élőben vendége Csizmazia Gábor, a NEK Amerika Tanulmányok Kutatóintézetének munkatársa volt. 2021. szeptember 10.

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!