2024. 07. 22. Hétfő Magdolna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:55

Magyarország élőben

Magyarország élőben - Vita az új Nemzeti Alaptantervről

Egy hete elérhető a megújult Nemzeti Alaptanterv. A tanárok többsége szerint örvendetesen az egyensúly irányába mozdult el a korábbi, meglehetősen hazafiatlan, jelentős nemzeti értékeket kirekesztő szabályozás felől. Ellenzői pont amiatt, hogy keresztényibb és nemzetibb - visszalépésnek tekintik. A stúdióban Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének elnöke és Czuczor Gergely, a budaörsi Szent Benedek középiskola történelemtanára ütköztették álláspontjukat a témában.

  • Magyarország élőben - Vita az új Nemzeti Alaptantervről

Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének elnöke az ismeretszerzés, magyar identitás építése és a közös kulturális kód hármasával kapcsolatban azt a kérdést tette fel, hogy ezek jelentik-e a legfőbb célt. Véleménye szerint arra is nagy hangsúlyt kellene fektetni, hogy a fiatalok ne legyenek megvezethetők a fake news által, valamint, hogy tudatos polgárokká választókká váljanak, és tudjanak vitatkozni.

Czuczor Gergely szerint

örömteli elmozdulás történt. Számára mindig is fontos volt, hogy a nemzeti érzést helyén kezelve tanítsák a történelmet. A korábbi dokumentumok nem tartalmazták ezt megfelelő hangsúllyal. A gimnáziumi tanár szerint a nemzeti identitás előtérbe helyezése az oktatásban és a tudatos állampolgárrá nevelés nem zárja ki egymást. A történelem szakos kollégáknak bátorítólag mondom, hogy büszkék lehetünk arra, hogy próbálunk magunkra úgy tekinteni, hogy ne a lesajnált, kicsi, öntudat nélküli nemzetként éljünk a továbbiakban. Hozzátette Mohácsot megelőzően nem ez volt a jellemző. Azóta viszont egy „válságban” élünk, amelyen változtatni lehet és kell

– hangsúlyozta.

Miklósi László elmondta, hogy a Natot kritizálók számára is fontos a nemzeti értékek átadása, a különbség köztük és a pártolók között az, hogy ők a kötelező ideológiai tartalom ellen emelik fel a hangjukat. Emlékeztetett arra, hogy a rendszerváltás egyik alapélménye pont az volt az oktatásban, hogy megszabadultak a szocializmus miatt rájuk erőltetett ideológiától.

Czuczor Gergely felhívta arra a figyelmet, hogy más országokban, például Izraelben, Franciaországban vagy az Egyesült Államokban a nemzeti identitás még hangsúlyosabb.

Miklósi László azon aggodalmának adott okot ezt követően, hogy nem tudják biztosan mennyi idejük lesz egy-egy téma kidolgozására a pedagógusoknak. Reméli, hogy ezt hamarosan a kerettantervből megtudják – tette hozzá.

Milyennek kellene lenni-e egy nemzeti tantervnek? – tette fel a kérdést az elhangzottak után a műsorvezető.

A Történelemtanárok Egyletének elnöke ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy egy nemzeti tantervet szakmai és társadalmi egyeztetés után alkotnak meg, és helyet kap benne a hazai és az egyetemes történelem egyaránt. Ismételten felhívta arra a figyelmet, hogy napjainkban elöntenek mindent a tévtanok, ezért szükség van arra, hogy mindezekre óraikon a diákokat felkészítsék.

Czuczor Gergely úgy vélte, hogy aggodalomra semmi ok, a történelemszakos tanárok felkészültségüknek és hozzáértésüknek köszönhetően meg fognak birkózni ezzel a feladattal. A középiskolai tanár szerint a történelem státusza megerősödött az új Natban, és az állampolgári ismeretek külön órát kap a nyolcadik és a tizenkettedik osztályban.

A műsor legvégén a vendégek arról is szót ejtettek, hogy a szülők összefogva a kritikusabb hangot megütő tanárokkal nyíltan lázítanak a Nat ellen.

Teljes adás:

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!