2021. március 1.,
hétfő, Albin napja

Magyarország élőben extra: Az ingázók megfojtják a peremkerületeket

Hír TV

2020. november 20., péntek 19:14, frissítve: péntek 20:45

Araszoló autók, dugóban álló autóbuszok Budakeszin. Hétköznaponként a reggeli csúcsban tízezrek próbálnak bejutni a fővárosba. A környéken élők már régóta szorgalmazták, hogy az állam segítse az elővárosi közlekedés fejlesztését. Két hete a Budapesti Fejlesztési Központ csaknem 600 millió forintot kapott a kormánytól, így hamarosan értékes perceket nyerhet, aki a buszközlekedést választja. A tervek szerint Budakeszi P+R parkolóiból indulnának majd a járatok. A gyors haladást buszsávok és intelligens forgalomirányító lámpák segítenék. A cél, hogy a felgyorsított buszokra a most még gépkocsival járók minél nagyobb része váltson át. A Magyarország élőben extra vendégei Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester és Győri Ottilia Budakeszi polgármestere voltak.

Az a konkrét cél, hogy stabilan 30 perc alatt a 22-es busz Budakeszi végállomásától a Széll Kálmán térig bejusson. Mi abban bízunk, hogy ez egy olyan alternatíva, ami az autósokat is átirányítja a közösségi közlekedésre - mondta Győri Ottilia Budakeszi polgármestere.

Özönlenek be a Zsámbéki-medencéből az autók, rengeteg ember költözött ki. 300-350 ezer ember jön befelé, 50 ezer pedig kifelé - közel félmillió ember mozog. Az ingázók megfojtják a peremkerületeket. A cél az, hogy álljanak meg az autósok a város határában – mondta Pokorni Zoltán.

Budapest határától befelé már megvannak a tervek – mondta a XII. kerület polgármestere. Más a helyzet Budakeszin belül – tette hozzá Pokorni Zoltán.

Erre reagálva Budakeszi polgármestere hozzátette, folyamatos az egyeztetés az illetékesekkel. 

A folytatásban a hosszútávú tervek részleteiről beszéltek a műsor vendégei. 

Teljes beszélgetés:

Hír TV