2021. 12. 09. Csütörtök Natália napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Sporthírek 12:50

Magyarország élőben

Lánczi: A globalizációt nem a járvány söpri el

Az új típusú koronavírus járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet 15. napján Lánczi Tamás politikai tanácsadó beszélt Magyarország élőben extra című műsorunkban a koronavírus megjelenésének gazdasági következményeiről.

 

Lánczi Tamás politikai tanácsadó szerint az emberek többsége jelenleg is azt találgatja, hogy ki lehet mindennek a felelőse és milyen következményei lehetnek a világjárványnak.

A globalizmus és a nemzetállamok hívei közti vita ugyanakkor már most kialakulni látszik. Egyesek ugyanis a koronavírus okozta helyzetet a saját politikai érdekeik elérésére használják fel. Ők, a globális világ mellett állva, a nemzetállamok hatékonyságát igyekeznek kétségbe vonni.

Ez nem pusztán ellentéteket, de ellentmondásokat is szül, hiszen az Európai Unió és az ENSZ országai nem minden esetben, nem megfelelő mértékben segítik a koronavírus gócpontjait. A nemzetállamok ugyanakkor nem pusztán magukat védik, de egymást is segítik.

Lánczi Tamás azzal a gondolattal is egyetért, miszerint a koronavírus okozta világjárvány első áldozata maga az Európai Unió lehet, mely inkább akadályozza annak megfékezését, ahelyett, hogy segítené.

A vírus okozta hatásokról, annak megfékezéséről, valamint az esetleges gazdasági következményekről tekintsék meg teljes műsorunk:

 

Kacskovics Imre: Aki időt nyer, az életet nyer

A környező országokhoz képest Magyarországon sikerült lassítani a járvány terjedését. Jelenleg 261 fertőzöttet tartanak számon és 100-an vannak karanténban. Nyugat-Európában ugyanakkor továbbra is drámai a helyzet. Olaszországban és Spanyolországban is többen vesztették életüket a koronavírus-járvány következtében, mint Kínában, ahol felütötte fejét a kór – vezette fel a témát a műsorvezető.

A világban eddig majdnem félmillióan betegedtek meg, az elhunytak száma meghaladja a 22 ezret. Hogy értékeli a magyar helyzetet - fordult Kacskovics Imréhez, az ELTE Immunológiai Tanszékének tanárához a műsorvezető.

Az immunológus elmondta, hogy Magyarországon jó időben megtették azokat az óvatos, de hathatós lépéseket, amelyeknek köszönhetően hátul kullogunk mind a fertőzöttek, mind az elhunytak számát illetően.

Aki időt nyer, az életet nyer – hangsúlyozta Kacskovics Imre. Majd hozzáfűzte, hogy a fertőzöttek 80 százaléka tünetmentes, 20 százalékuknál jelentkeznek a tünetek, közülük 5 százalék az, aki nagyon beteg lesz, kórházi ellátásra szorul, legrosszabb esetben pedig elhalálozik. Bizonyos becslések szerint idehaza akár 250 ezren is elkaphatják a kórt – hívta fel a figyelmet. De ennek elejét tudjuk venni, hogyha betartjuk a hatósági korlátozásokat, így csökkentjük a járvány terjedését, és így nem terheljük le az egészségügyi rendszert – emelte ki az immunológus.

Az egyetemi tanár beszélt arról is, hogy a gyógyszerfejlesztésnek két útja is létezik.

A teljes beszélgetés:

Hír TV

További epizódok

Szanyi Tibor: Nem találtunk a történelemben olyan korszakot, ami szociális értelemben milliókat emelt fel

A Magyarország élőben vendégeként Szanyi Tibor a Kádár-tervről és az ellenzéki összefogásról beszélt. 2021. szeptember 10.

Deutsch Tamás: Gyalázatos módon nekitámadt az Európai Bizottság a lengyeleknek

A Magyarország élőben vendége Deutsch Tamás fideszes ep-képviselő volt. 2021. szeptember 10.

Csizmazia Gábor: 2001. szeptember 11-e alapvetően megváltoztatta az amerikai társadalom gondolkodását

A Magyarország élőben vendége Csizmazia Gábor, a NEK Amerika Tanulmányok Kutatóintézetének munkatársa volt. 2021. szeptember 10.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!