2023. 12. 10. Vasárnap Judit napja
Jelenleg a TV-ben:

Tisztelet a tudósoknak! - Nobel-díj-átadó 2023

Következik:

Híradó 18:30

Magyarország élőben

Kövér László: Ritkaság egy ilyen megnyomorítás után, hogy egy nemzet azt mondhatja, köszöni szépen, jól van

Június 4-én ünnepeljük a nemzeti összetartozást és gyászoljuk is a 101 évvel ezelőtti országvesztést is – jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke a HírTV Magyarország élőben című műsorában, pénteken. A házelnök szerint 101 évvel ezelőtt nem csupán arról volt szó, hogy a történelmi Magyarországot feldarabolják, hanem valójában életképtelenségre is próbálták ítélni. Kövér László adásunkban beszélt a kisebbségi jogvédelemről, az Európai Unió politikájáról, a parlamentben héttől-hétre botrányt okozó politikusokról, valamint a 2022-es magyar országgyűlési választás tétjéről is.

  • Kövér László: Ritkaság egy ilyen megnyomorítás után, hogy egy nemzet azt mondhatja, köszöni szépen, jól van

A két világháború közötti gazdasági, kulturális és politikai teljesítmény az ország történetének legszebb lapjaira való Kövér László szerint.

Ritkaság a világtörténelemben, hogy egy ilyen megnyomorítás után egy nemzet 101 év után azt mondhatja, köszöni szépen, jól van – fogalmazott.

A házelnök azt mondja, a határon túli magyarok java részben önerejükből az utódállamok hasznos polgáraivá tudtak válni. Velkovics Vilmos felvetésére, hogy néhány hónapja a szlovák külügyi államtitkár biztonsági kockázatnak nevezte a magyar kisebbséget, emellett Ukrajnában nagyon komoly feszültségeket okoz a magyar nyelv használata, Kövér László elmondta,

szomorú, hogy mind a mai napig vannak olyanok, akik tudatosan játszanak rá az etnikai kártyára.

Kiemelte, szerencsére vannak pozitív példák is, hiszen számos, a többségi nemzethez tartozó politikus felismerte, hogy sokkal többre lehet menni együttműködéssel, összetartozással. Példaként hozta fel Szerbiát, hiszen ott hosszú ideje egy stabil, kiengesztelődési és barátkozási folyamat indult el, a szerbiai politikai elit rájött, hogy az érdekeink nagyon is egybeesnek, egymásra támaszkodva előrébb tudunk jutni, mint egymás ellenében.

Ott voltak a legdurvább konfliktusok és ha velük előrébb tudtunk jutni, akkor ne adjuk fel a reményt, hogy ezt előbb-utóbb a Kárpát-medence minden népe és vezetője meg fogja érteni

– tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy az uniós bíróság elutasította Magyarországnak a Sargentini-jelentés megszavazásának módja miatt benyújtott keresetét, Kövér László úgy fogalmazott,

az Európai Parlament az európai demokráciák elleni merényletek egyike, az Európai Parlament nem a demokráciáért van, hanem az ellen dolgozik.

Azok, akik azt vizionálják, hogy egyenesen Brüsszelből összeállított európai pártistákról kellene szólnia az Európai Parlamentnek szavazni, azok vagy nincsenek tisztában azzal, hogy hogyan érez egy egyszerű választópolgár Portugáliától Romániáig, vagy pedig egy nagyon cinikus játékot folytatnak, demokratikus mezben öltöztetve valójában annak a bürokráciának és oligarchiának a szekértolói, akik birodalmat akarnak csinálni Európából, nem pedig a szuverén nemzetállamok szövetségét – mutatott rá az Országgyűlés elnöke.

A magyar parlamenti botrányokkal kapcsolatban Kövér László elmondta, szerinte szándékosan hozzák hétről-hétre olyan helyzetbe, hogy ne legyen más választása, mint szankciókkal élni.

A házelnök a házszabály szellemében próbál megálljt parancsolni a „hülyéskedésnek”, de – tette hozzá –

ilyenkor diktatúrát óbégatnak utána, a többmilliós fizetéssel bíró frakcióvezető pedig koldulhatja végig az országot.

Az egész egy bazári tréfa, egy kocsmai vicc – jelentette ki.

Teljes beszélgetés:

HírTV

 

További epizódok

Szanyi Tibor: Nem találtunk a történelemben olyan korszakot, ami szociális értelemben milliókat emelt fel

Szanyi Tibor: Nem találtunk a történelemben olyan korszakot, ami szociális értelemben milliókat emelt fel

A Magyarország élőben vendégeként Szanyi Tibor a Kádár-tervről és az ellenzéki összefogásról beszélt. 2021. szeptember 10.
Deutsch Tamás: Gyalázatos módon nekitámadt az Európai Bizottság a lengyeleknek

Deutsch Tamás: Gyalázatos módon nekitámadt az Európai Bizottság a lengyeleknek

A Magyarország élőben vendége Deutsch Tamás fideszes ep-képviselő volt. 2021. szeptember 10.
Csizmazia Gábor: 2001. szeptember 11-e alapvetően megváltoztatta az amerikai társadalom gondolkodását

Csizmazia Gábor: 2001. szeptember 11-e alapvetően megváltoztatta az amerikai társadalom gondolkodását

A Magyarország élőben vendége Csizmazia Gábor, a NEK Amerika Tanulmányok Kutatóintézetének munkatársa volt. 2021. szeptember 10.

Legfrissebb híreink

Karikó Katalin átvette a Nobel-díjat + videó

Karikó Katalin átvette a Nobel-díjat + videó

Vasárnap adta át a svéd király a tudományos élet legnagyobb elismerését, a Nobel-díjat. Krausz Ferencen kívül Karikó Katalint is kitüntették Stockholmban. A HírTVélőben közvetítette a rangos ceremóniát.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!