2020. július 16.,
csütörtök, Valter napja

Kósa Lajos: Gondoskodni kell a rend fenntartásáról

Hír TV

2020. március 27., péntek 19:10

Kósa Lajos, a Honvédelmi Bizottság elnöke arról beszélt a Magyarország élőben extrában, hogy a baloldali ellenzék rendkívüli ülést hívatott össze, hogy tájékozódjon az utcákra és a vállalatokhoz vezényelt katonák feladatával kapcsolatban. Horváth Tamás, a Depositum újságírója egy 12 pontos veszélyhelyzeti szolidaritást ismertetett, míg Banai Ádám, az MNB igazgatója pedig a vállalatokat és a magánszemélyeket egyaránt érintő gazdaságvédelmi intézkedéseket részletezte.

A honvédelmi bizottság rendkívüli ülését hívatta össze a baloldali ellenzék, hogy tájékozódjon az utcákra és a vállalatokhoz vezényelt katonák feladatával kapcsolatban. Kósa Lajos, a Honvédelmi Bizottság elnöke arról beszélt, hogy Magyarországnak van egy védelmi terve. A védelmi tervben szerepelnek azok a vállalatok, amelyeket igénybe lehet venni a veszélyhelyzet idején.

A bizottság elnöke elmondta, a honvedelem.hu oldalon közzétették azoknak a vállalatoknak a listáját, ahol megjelentek a katonák. Elhangzott, hogy egyedül a honvédség rendelkezik vezényelhető egységekkel, így az elmúlt egy hét során többek között a hulladékkezelőknél, a szennyvíztisztítóknál vagy bizonyos kereskedelmi hálózatoknál is jelentek meg honvédek. Kósa Lajos megjegyezte, hogy több kisvállalkozás is jelentkezett, hogy szeretne segítséget nyújtani.

Ezt követően beszélt arról, hogy

az utcákon és a köztereken szolgálatot teljesítő rendőrökre és a katonákra a következő két hétben a kijárási korlátozások ellenőrzésében is komoly feladat hárul majd.

Gondoskodniuk kell a rend fenntartásáról – hangsúlyozta.

A beszélgetés során arra is kitértek, hogy az ellenzék komoly tárgyi tévedésbe esett, mikor a fokozott katonai jelenlét kapcsán puccsot emlegetett.

Horváth Tamás: A Depositum március 15-én meghirdette a Nemzeti Szolidaritás veszélyhelyzeti 12 pontját

Horváth Tamás újságírót Skype-on kapcsoltuk a műsorba.

„Önök indítottak Veszprém megyében egy szolidaritási akciót. Segítene nekünk? Elmagyarázná, hogy pontosan mire kell gondolni?”

-        kérdezte Velkovics Vilmos.

„A Depositum hitvédelmi Facebook oldalon jelent meg még március 15-én az 1848-as 12 pont analógiájára egy nemzeti szolidaritás veszélyhelyzeti 12 pontja. Ez igazából ajánlásokat tartalmaz a magyar nemzet számára, hogy ha valódi nemzetként szeretne kilábalni ebből a bajból, akkor miket érdemes betartani.(…)”

 

-        válaszolta Horváth Tamás.

A törlesztési moratórium kihasználása mellett érvelnek az MNB szakértői

Mindenkire, a teljes háztartási és vállalati szektorra vonatkozik hitelezési moratórium, akinek fennálló adóssága volt március 18-ig – hívta fel rá a figyelmet Banai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója.

A szakértő kiemelte, a kamatokat nem lehet kamatos kamatként számítani, hanem lineárisan el kell osztani majd akkor, amikor újraindul a törlesztés. Hozzátette:

A törlesztőrészlet nem növekedhet.

Arra a felvetésre, hogy mi a filozófia a hitelezési moratórium mögött, Banai Ádám elmondta, azt látni, hogy nagyon sok háztartás kerülhet nehéz helyzetbe, éppen ezért nagyon hamar kellett egy olyan döntést hozni, hogy bizonyos területeken könnyebbséget kapjon.

A vállalati oldalon pedig lehetőség jut arra, hogy például az alkalmazottak bérének kifizetésére jusson pénz – mutatott rá. 

Hír TV