2021. május 11.,
kedd, Ferenc napja

Kósa Ádám: Elfogadta a parlament a jelnyelvi törvény módosítását

Hír TV

2020. július 3., péntek 18:55

194 igen szavazattal egyhangúlag fogadta el országgyűlés a jelnyelvi törvény módosítását, amelynek értelmében a jövőben államilag elismert nyelvvizsga tehető magyar jelnyelvből is. A változtatást a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége Kezdeményezte.

Kósa Ádám, a Fidesz európai parlamenti képviselője, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (SINOSZ) elnöke és Horváth Zsófia jelnyelvi tolmács - aki segédkezett a kommunikációban, akadálymentessé téve a beszélgetést - voltak a műsorvezető Földi-Kovács Andrea vendégei, a Magyarország élőben című műsorunkban.

Június elején került sor a magyar jelnyelvről és annak használatáról szóló törvény módosításáról folytatott vitára. Ez a vita abban volt speciális, hogy jelnyelvi tolmácsok is részt vettek rajta, valamint többen jelnyelven szólaltak fel a parlamentben.

A politikai felszólalások során rendelkezésre áll megfelelő segítség, de a hétköznapi kommunikáció során több nehézség is előfordulhat. Ezzel kapcsolatban kérdezte a műsorvezető Földi-Kovács Andrea a SINOSZ elnökét.

„Szerencsére 2009 óta a Magyarországon élő siket és nagyothalló emberek akadálymentesen tudják igénybe venni jelnyelvi tolmács segítségét, ezt már a 2009-ben elfogadott jelnyelvi törvény is biztosította.”

- tolmácsolta Kósa Ádám gondolatait Horváth Zsófia jelnyelvi tolmács.

„A legutóbbi népszámlálás szerint tízezer siket személy - aki semmilyen formában nem hall - és 60 ezer súlyos nagyothalló ember él Magyarországon.”

- jegyezte meg a SINOSZ elnöke. 

„A szájról olvasás sem garancia, hogy mindent megértsen az ember. Egy idő után elfáradnak ebben és arra sincs garancia, hogy megérti a másik fél is a hallássérült személyt. A jelnyelv a siket és nagyothalló embereknek az anyanyelve.

- tolmácsolta Horváth Zsófia, Kósa Ádám jelelését.

„Az, hogy egyformán, államilag elismert nyelvvizsga tehető majd jelnyelvből is, úgy mint a többi beszélt vagy holt nyelvből, ez ilyen szempontból egyedülálló Magyarországon.”

- hangsúlyozta Kósa Ádám, a Fidesz európai parlamenti képviselője, a SINOSZ elnöke.

2021. július elsejével lép majd hatályba a 2009-ben elfogadott jelnyelvi törvény módosítása, mellyel kapcsolatban tekintsék meg teljes műsorunk:

Hír TV

x
Rendkívüli hír