2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Magyarország élőben

Kemenesi Gábor: A vírus elleni védekezésben fontos a lakosság tudatossága

Elterjedhet-e robbanásszerűen Európában a koronavírus? Mikor érhet Magyarországra a járvány? Lesz-e oltóanyag? És hogyan védekezhet a lakosság? Ternák Gábor professzort és Kemenesi Gábor adjunktust kérdezte mind erről Földi-Kovács Andrea műsorvezető a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.

  • Kemenesi Gábor: A vírus elleni védekezésben fontos a lakosság tudatossága

Kemenesi Gábor, virológus, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa elmondta, hogy

világjárványról akkor beszélhetünk, hogyha több kontinensre kiterjedő, aktív terjedést tapasztalunk egy-egy kórokozónál. Ez a koronavírus esetében technikailag már fennáll, hivatalosan azonban ezt csak a WHO hirdetheti ki.

A szakértő szerint bekövetkezett az a B forgatókönyv, hogy Kínán kívül is kialakultak önálló terjedési gócpontok. Olaszországban, Iránban és Dél-Koreában is próbálja jelenleg is a járványügyi hatóság megtalálni a legvégső láncszemét is a fertőzési láncolatnak, ezért is zártak le régiókat.

Kemenesi Gábor az aktív védekezésről is beszélt. Hangsúlyozta, fontos, hogy a hatóságok megfelelő reakcióidővel jelentkezzenek, lakossági szinten pedig lényeges a tudatosság. Ilyen többek között a nagyobb tömeg kerülése, a rendszeres kézmosás, valamint a hatósági figyelmeztetések és utasítások betartása.

Földi-Kovács Andrea elmondta, hogy az Amerikában gyártott vakcinákat leghamarabb áprilisban kezdik el tesztelni. Az adjunktus megjegyezte, hogy nemcsak Amerikában készültek prototípus vakcinák. Viszonylag hamar elérték, hogy a klinikai fázisokat el lehet kezdeni, de ezek a tesztfázisok lassúak lesznek, akár egy évet is igénybe vehetnek.

A műsorvezető arra is kíváncsi volt, hogy mi várható a következő hetekben. A virológus hangsúlyozta, hogy

olyan kulcskérdéseket még nem tisztáztak, hogy az úgynevezett szubklinikai tünetekkel bíró megbetegedések tudnak-e tovább fertőzni, illetve kialakulnak-e újabb gócpontok.

Jelen pillanatban minden egyes ország maximálisan teljesít, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a fertőzötteket mihamarabb kiszűrje.

A vírus terjedésének az adjunktus szerint is hosszútávon gazdasági következményei lesznek.

Teljes beszélgetés:

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!