2020. április 8.,
szerda, Dénes napja

Élő adásban ajánlott fel egymillió forintot a Játékszín igazgatója

2020. március 25., szerda 18:03

A Thália Színház Színházi Szolidaritási Alap létrehozásával, a Játékszín pedig egy 10 milliós alappal próbál segíteni azokon a színészeken, akik a válsághelyzet miatt munka nélkül maradtak. A részletekről Kálomista Gábor, a Thália Színház igazgatója és Bank Tamás, a Játékszín igazgatója beszélt a Magyarországélőben című műsorunkban, telefonon pedig kapcsoltuk Szirtes Tamást, a Madách Színház igazgatóját.

A veszélyhelyzet miatt látogatási tilalmat vezettek be a kulturális intézményeknél, így a hazai színházak már egyáltalán nem tarthatnak előadásokat. Az egyik napról a másikra munka nélkül maradt magyar színészek szabadidejükben gyerekeket segítő programokat, felolvasóesteket indítottak, és az otthonmaradásra buzdítottak.

Velkovics Vilmos kérdésére, hogy ki segít a színészeknek, Kálomista Gábor elmondta, a Thália Színház kezdeményezésére alapítottak egy magánalapítványt, ami azt a célt szolgálja, hogy azoknak a szabadúszó, független színészeknek, előadóművészeknek lehessen mentőövet nyújtani, hiszen azok, akiknek nincs anyaszínházuk, azoknak egyik napról a másikra megszűnt a megélhetésük.

Sokkal több szolidaritásnak kellene lennie egymás felé, amikor valami cél felé tenni kell, nem csak tünteti, hiszen, ha csak a tüntetők ezer forintot adnának az alapítványba, akkor egy egész komoly pénzösszeg összejöhetett volna

– tette hozzá Kálomista Gábor.

A Játékszínben senki sincs szerződésben, így ott jelenleg senki sem keres egy forintot sem – erről már Bank Tamás beszélt, Úgy fogalmazott, most egy büdös petákot nem keresnek, nagy bajban vannak. Hozzátette: közel száz olyan színész dolgozik a Játékszínben, akinek most nincs állása, számukra egy 6 millió forintos alapot tett a színház, a 4 milliós alapot pedig a Játékszín dolgozóinak.

Adásunkban Bank Tamás egymillió forintot ajánlott fel a Színházi Szolidaritási Alapba és arra buzdította a színházakat, hogy minél többen csatlakozzanak a kezdeményezéshez.

Az adásban telefonon kapcsoltuk Szirtes Tamást, a Madách Színház igazgatóját.

„Kálomista Gábornak és Schell Juditnak az akciója egy rokonszenves és egy előremutató akció volt. Ő volt az első ebben a sorban és valóban én magánemberként csatlakoztam hozzá, remélve azzal, hogy ez példát mutat mások számára is. A Madách Színház ezenkívül ugyancsak dolgozik ezen a problémán és előbb utóbb előállunk mi is egy javaslattal.(…)”

- mondta el a Kossuth-díjas rendező.

Teljes beszélgetés:

Próbáljunk meg jót tenni magunkkal

A pandémia kapcsán túlnyomó részben a betegségről, illetve a járvány okozta gazdasági hatásokról esik szó. Csakhogy a hirtelen ránk szakadt kényszerű otthonlét, megterheli a lelkünket is. A hosszú bezártságban együtt eltöltött idő nagy kihívás – vezette fel a témát Velkovics Vilmos műsorvezető.

Az, hogy be vagyunk zárva a lakásba, az óriási szorongást okozhat – reagált az elhangzottakra Duró Zsuzsanna pszichológus. Ez egy nem mindennapos helyzet. Az ember társas lény, nincsenek arra receptjeink, hogy miként reagáljunk erre a helyzetre – jegyezte meg a pszichológus. De másként éli meg ezt egy introvertált és egy extrovertált ember – tette hozzá. Duró Zsuzsanna azt tanácsolta, hogy tegyünk rendet magunk körül, próbáljuk meg hasznossá tenni ezt az időszakot.

Bese Gergő atya megjegyezte, hogy a templomaink is zárva vannak, így nincs lehetőség egy lelki beszélgetésre sem. Pedig fontos, hogy most törődjünk a lelkünkkel, azt javasolta, legyen a napi rutinunk része a napi ima, mert ahogy Ferenc pápa is fogalmazott, így is felvehetjük a harcot a világjárvánnyal. Az atya kitartásra biztatott, mert ezután jön a feltámadás, újra indul majd az élet.

Teljes beszélgetés:

HírTV