2020. december 5.,
szombat, Vilma napja

Jasenszky Nándor, TEK: „A mentésben több mint 600-an vettek részt”

Hír TV

2019. június 13., csütörtök 20:17

26 órán át vizsgálták a Hableány roncsait Csepelen. Megduplázták az eltűnteket keresők létszámát is, miközben kiengedték a Viking Sigyn kapitányát. A hajóroncsot, ami 9 méter mélyen feküdt a folyó medrében kedden emelték ki a Dunából, és a mentésben több mint hatszázan vettek részt. Az államfő is köszönetet mondott a hajótragédia mentési munkálataiban részt vevőknek. A Hír TV Magyarország élőben című műsorában Jasenszky Nándor, a Terrorelhárítási Központ osztályvezetője válaszolt Földi-Kovács Andrea műsorvezető kérdéseire.

A TEK társadalmi kapcsolatok osztályának vezetője elmondta, hogy minden egyéb műveletük végén is fontos a kiértékelés.

„Tekintettel arra, hogy ez egy nagyon széleskörű együttműködésen nyugvó lesz, azok a vezetők, akik ezeket a munkacsoportokat vezették – a búvár munkacsoportot, a hajókiemelési és technikai csoportot – el fogják készíteni a jelentésüket, az összegzésüket. Természetesen ezt átbeszélve a résztvevőkkel, és beépítve azokat a gondolatokat, tapasztalatokat, amit ők is hozzátesznek ehhez a programhoz”

– mondta Jasenszky Nándor, aki aláhúzta, hogy mindez az majdan előforduló ügyeknél fog számítani, az esetlegesen előforduló hibák kiküszöbölése szempontjából nagyon fontos.

Arra a kérdésre, hogy a TEK besegít-e a még meg nem talált áldozatok felkutatásába a TEK osztályvezetője elmondta:

„A jelen állás szerint a roncs kiemelése után átadtuk a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak a roncsot és ezzel a TEK mandátuma, feladata befejeződött, hiszen erre kapott megbízást a belügyminiszter úrtól a főigazgató”

– szögezte le Jasenszky Nándor.

Folytatódik a munka, a légi, vízi, szárazföldi keresés, a partok végig járása: ezek az alap módszerek. Ezen kívül egy freiburgi kutyás kereső csapat is segít a felkutatásban. Idáig három olyan helyet adtak meg, ahol a kutyák jeleztek, hogy valakit, valamit találtak, ezeknek a helyeknek a feltárása még folyamatban van – nyilatkozta a szakember.

A mentés során a TEK osztályvezetője nem hibának tartja, inkább az új tapasztalatokat látja a nehézségek megoldásában, amikor például a soknemzetiségű csapat kommunikációját úgy kellett megoldani, hogy az angol műveleti nyelv ellenére a koreaiak kétharmada nem beszélte az angolt.

„Máskor erre oda kell figyelni, mert az eligazítások tartalmában, minőségében ez egy befolyásoló tényező. Egy ilyen sokszínű szakmai gárda összecsiszolása az megint ad ki tapasztalatokat. Aránylag hamar sikerült egy nyelvet találni, de így is azt mondja az ember: legközelebb, ebben a logisztikában, a dolgok előállításában, a szükséges eszközök felkutatásában, odarendelésében – mindig lehet tapasztalatot szerezni”

– nyilatkozta a TEK társadalmi kapcsolatokért felelős osztályvezetője.

„Majdnem minden feladatunk olyan, ahol sok együttműködő van. Ez volt most is a TEK feladata”

– húzta alá Jasenszky Nándor, aki szerint most egy közvetlen irányítás valósult meg, nem kellett szinteket „átjárni”, így ez egy rapidabb, gördülékenyebb módszer volt.      

A mentésben részt vettek civilek is, akik nagyon gyorsan „fölzárkóztak a feladatukhoz”, mert a „gyökerükben majdnem mindegyik katona volt”.  Nem „tinédzser-korosztály vett részt benne, hanem hosszú idő óta hajózó emberekről, 10-20-30 éve búvárként dolgozó szakemberekről van szó. „Hihetetlen fegyelmezett emberek, ugyanis a mindennapi munkájuk is iszonyú fegyelmezettséget követel” – tette hozzá Jasenszky Nándor, a TEK osztályvezetője.

Hír TV