2021. július 30.,
péntek, Judit, Xénia napja

Jakab István: A saját piacainkon veretnek agyon bennünket

Hír TV

2020. július 10., péntek 20:02

Az Európai bizottság Zöld megegyezés programja szigorú, már-már teljesíthetetlen feltételeket szab a gazdáknak - mondta el Jakab István, a MAGOSZ elnöke a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. Majd hangsúlyozta, hogy nem szabad hagyni, hogy a saját piacainkon veressenek agyon bennünket.

Egy év alatt nem lehet felkészülni az EU Közös Agrárpolitikájára - állítja a Magosz elnöke. Hogyan lehet meggyőzni arról a magyar gazdákat, hogy elfogadják az EU-s ajánlást arról, hogy 2030-ig mintegy felére csökkentsék a földjeiken a vegyszer és a műtrágya használatát – tette fel a kérdést Velkovics Vilmos műsorvezető.

A magyar gazdákat sehogy nem lehet erről meggyőzni, de ez igaz szinte mindegyik uniós gazdára – szögezte le Jakab István, majd egy hátteret adott az Európai Bizottság Green Deal, magyarul Zöld megegyezés programjáról. Elhangzott, hogy nem az agrár, hanem

a környezetvédelemmel foglalkozó biztos úgy hirdette meg „a termőföldtől az asztalig” című programot, hogy az európai mezőgazdasági biztost elfelejtették meghívni ennek a kihirdetésére.

Ebben a programban a támogatások odaítélését nagyon szigorú, alig teljesíthető környezetvédelmi feltételekhez kötötték – húzta alá a MAGOSZ elnöke.

De így a gazdák sokkal kevesebb minőségi terméket tudnak majd előállítani. Hol kell az okot keresni – kérdezte a műsorvezető.

Erre Jakab István megjegyezte, hogy a megegyezés előírásai az EU-n kívülről érkező termékekre nem vonatkoznak, nem kell tőlük számon kérni azt hogy milyen minőségűek a termékeik. A legtöbb európai gazda ennek ellenére azon az állásponton van, hogy ugyanazt a követelményt kell támasztani az ideérkező élelmiszerekkel szemben, mint amit megkövetelnek tőlünk, hiszen azonos árakon, azonos piacon versenyzünk.

Nem szabad engednünk, hogy a saját piacainkon veressenek bennünket agyon

– emelte ki a MAGOSZ elnöke.

Teljes beszélgetés:

Hír TV