2019. december 16.,
hétfő, Etelka, Aletta napja

Jakab István: Immáron az egész világon a magyarok kenyerét tesszük az asztalra

Hír TV

2019. augusztus 9., péntek 20:00

A Hír TV Magyarország élőben műsorának Jakab István a Magosz elnöke, az Országgyűlés alelnöke volt a vendége. Földi-Kovács Andreával az adásban témaként szerepelt, hogy idén is több ezer gazda csatlakozott már a Magyarok Kenyere programhoz, amely révén rengeteg rászoruló gyermek jut jó minőségű pékáruhoz. A megmozdulásba bevonják a Kárpát-medence teljes magyar gazdatársadalmát. Továbbá az is téma volt, hogy trendforduló mutatkozik az agráriumban, ilyetén a Kárpát-medencei gazdáknak új kihívásoknak kell megfelelni.

A Magyarok Kenyere program keretében csak a szegedi gyűjtőponton a térség 12 településének 41 gazdája 25 mázsa búzát ajánlott föl. Tavaly országosan ötezernél is többen ajánlottak fel búzát. Csongrád megyében 260-an. Szegeden az idei felajánlásokból a Ferencesek karitatív tevékenységét is segítik majd. A szervezők több zsák lisztet adnak számukra, akik ebből a rászorulóknak sütnek kenyeret.

2011 óta tart a Magyarok Kenyere program, aminek sikerét igazolja, hogy a gazdák immáron évről-évre várják, mikor adhatják le búza-adományaikat.  

„Nem tudok róla, hogy ilyen kezdeményezés lenne bárhol a világon. Egy biztos: ez a kezdeményezés szinte minden ember lelkéig eljut. Szinte minden ember gondolatában ott van, és ha eljön az időszak, akkor már valóban kérdezik, lesz-e az idén is? Igen. A válaszunk nagyon egyértelmű. 2011-ben tíz tonna gabona gyűlt így össze, nagyon szép és nemes kezdeményezés volt. Most – meghaladja a 600 tonnát, már az előző évben is meghaladta. Több mint ötezer ember adakozott”

– fejtette ki a Magosz elnöke, aki hozzátette: nem csak itthonról, a Kárpát-medencéből, hanem a diaszpórából is érkeznek immáron felajánlások.

„Rövidesen zárul majd az adományozás, a búza összeöntés, e hét szombatján, 10-én”

– mondta Jakab István, aki szerint jelentősen megnő idén az adományozók száma.

„Itthon a karitatív szervezetek bevonásával teljesen átlátható módon, mindenki számára egyértelmű módon történik az adományozás. A gabonát lisztté őröljük, és már lisztet küldünk, ki milyen szerelésben kéri”

– húzta alá a Jakab istván, majd hozzáfűzte: csak a szervezés, és az adományok célba juttatása több tíz millió forintos logisztikai költséget jelentenek, amelyet teljes egészben a Magosz biztosít a program sikerességéhez.

A műsorban elhangzott: az idei évben az időjárás – az őszi szárazság és a túl csapadékos május – miatt egy jó, közepes termésátlagot várnak a gazdák.

Hír TV