2024. 02. 22. Csütörtök Gerzson napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Közelünkben a Kelet 03:00

Magyarország élőben

Jakab Ferenc: Már több vakcinafejlesztés is az utolsó fázisba ért

Azt gondolom, hogy minden bejelentés és minden jó módszer hozhat áttörést ebben a küzdelemben - mondta el Jakab Ferenc virológus a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. A Pécsi Tudományegyetem professzora arra is kitért, hogy jelenleg már 6-8 vakcinafejlesztés jár az utolsó vizsgálatai szakaszában.

  • Jakab Ferenc: Már több vakcinafejlesztés is az utolsó fázisba ért

A nap legfontosabb híre, hogy lengyel orvosok azt állítják, hogy megtalálták a koronavírus ellenszerét – vezette fel a Hír TV  Magyarország élőben című műsorának második témáját Földi-Kovács Andrea műsorvezető, majd hozzátette, hogy a szer olyan gyógyult betegektől származó antitesteket tartalmaz, amelyek semlegesítik a COVID-19-et.

Ez a lengyel bejelentés hozhat-e áttörést a koronavírus elleni harcban 

– tette fel a műsorvezető a kérdést Jakab Ferencnek.

Azt gondolom, hogy minden bejelentés és minden jó módszer hozhat áttörést ebben a küzdelemben

– válaszolta a Pécsi tudományegyetem professzora, aki hozzátette, hogy véleménye szerint nem másról van szó, mint a gyógyultak szervezetéből kivont vérplazma felhasználásáról, amelyből nagyobb koncentrációban nyertek ki antitesteket.

Ez egy régóta bevált módszer, ez nem más, minta vérplazma-terápia továbbfejlesztése. Azonban azt érdemes tudni, hogy ehhez sok vérre van szükség, emiatt egy ilyen készítmény előállítása nagyon nehézkes emiatt

– mutatott rá a virológus.

Jakab Ferenc kérdésre válaszolva kitért arra is, hogy különbséget kell tenni a vakcina és a hatóanyag között.

A vakcinával megelőzünk, a hatóanyaggal pedig gyógyítani fogunk

– hívta fel a figyelmet.

A virológus is megerősítette azt az értesülést, hogy mintegy 130 vakcinafejlesztési projekt fut, ebből 30 van a klinikai vizsgálatai szakaszban. Utóbbiak közül pedig 6-8 az, amely az utolsó vizsgálati szakaszba ért.

Jakab Ferenc megjegyezte, hogy nagyon bízik benne, hogy ezeknek a vizsgálatoknak az idén már meglesz az eredménye, és a legrosszabb esetben is a jövő év elején megkezdődhet a tömeggyártás, és alkalmasint a tömegoltás bevezetése.

Ez azon fog múlni, hogy a vizsgálati szakaszok végén milyen gyorsan hajtják végre a kiértékeléseket, illetve, hogy az adminisztrációs és engedélyeztetési folyamatok mennyire zajlanak le gördülékenyen. Minden vakcinafejlesztésnek ez egy sarkalatos pontja, amelyet fel kell gyorsítani

– hangsúlyozta. Jakab Ferenc. 

Teljes beszélgetés:

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Üzenetet kapott az OBH-tól a fenyegetőző Gyurcsány + videó

Üzenetet kapott az OBH-tól a fenyegetőző Gyurcsány + videó

A Vezércikk mai adásában többi között szó volt Clark tábornok a Soros-hálózatot leleplező rejtélyes videójáról, a baloldal 860 millió forintba kerülő kéretlen sms-eiről, Gyurcsány fenyegetőzéséről és a bővítéspárti magyar EU-elnökségről.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!