2022. 12. 08. Csütörtök Mária napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Háború Ukrajnában 02:00

Magyarország élőben

ifj. Lomnici Zoltán: Törvénytelen eszközökkel készül az ellenzék októberre

A Hír TV Magyarország élőben című műsorának vendége volt ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője, aki az ellenzéki adatkezelési botrány részleteit elemzi Föld-Kovács Andrea műsorvezetővel.

  • ifj. Lomnici Zoltán: Törvénytelen eszközökkel készül az ellenzék októberre

Feljelentést tett a józsefvárosi választási iroda a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál, miután a Magyar Nemzet hétfőn arról írt, hogy a VII. kerületben ellenzéki aktivisták visszaélhettek a választók személyes adataival. A lap szerint felvetődik a gyanú, hogy az ellenzék üzemszerűen rögzíti az ajánlóíveken szereplő személyek adatait, ez pedig tilos, ahogyan az ajánlóívek másolása is. A cikk megjelenése után a Budapesti Rendőr Főkapitányság választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény, valamint személyes adattal való visszaélés gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen.

A rendőrség már ismeretlen tettes ellen nyomoz is, azon fotó kapcsán, amelyet Udvarhelyi Tessza, a józsefvárosi polgármester-jelölt kampányfőnöke osztott meg a Facebookon egy zárt csoportban szeptember másodikán este, amelyen az látható, hogy az aktivisták az ajánlóíveken szereplő adatokat gyakorlatilag felviszik egy számítógépes rendszerbe. Hogyan rendelkezik az információs törvény az ajánlóíveken feltüntetett személyes adatok kezelésérő, rendelkezik-e valahogy? – tette fel a kérdést Földi-Kovács Andrea műsorvezető.

Ez a legfontosabb kérdés, annyit előtte mondjuk el, hogy az ajánlóívekkel egyetlen dolga van a jelöltnek, amikor azt felveszi, hogy megszerezze a szükséges aláírásokat. Azokat az ajánlóíveket, amelyeket kitöltöttek azokat beszolgáltassa a választási bizottság, illetve az iroda részére. Az iroda szentesíti, vizsgálja meg az aláírásokat és hagyja jóvá, hogy összegyűlt a szükséges számú támogató.

Arra is hivatkoztak, hogy tulajdonképpen nem adatfelvitel volt, hanem ellenőrizték az adatok hitelességét – vetette fel Földi-Kovács Andrea.

Ez értelmezhetetlen, hiszen a fennmaradó íveket meg kell semmisíteni. Nagyon egyszerű helyzetben vagyunk, amikor ezt a képen látható szituációt meg kell ítélnünk jogilag és valóban innentől elindul egy viszonylag hosszú érvelés amellett, hogy ez miért is veti fel a bűncselekmény gyanúját. A személyes adatok Európában különösen fontosak, ez azért lényeges, hiszen európai jelöltekről van szó, akik magukat nyugatosnak, az Unió barátjának állítják be magukat. A GDPR rendelet az egyik legnagyobb vívmánya, ha lehet így fogalmazni az óraátállítás mellett a Juncker bizottságnak és bizony volt olyan, hogy az amerikai hírszerzés hívta fel a figyelmet olyan internetes vásárlásra, amely terrorista által került kivitelezésre, de a GDPR miatt nem tudták az európaiak ellenőrizni. Tehát, ilyen szigorúak a szabályok. Személyes adat minden, a nevünk, a születési évünk, a lakcímünk és ehhez képest, ha bármilyen személyes adatot jogosulatlanul kezelnek, ugye itt van egy előfeltétel a tényállásban, hogy haszonszerzési célból, jelentős érdeksérelmet okozva, jogosulatlanul vagy nem jogszerűen kezelnek, illetve az adatok titkosságára vonatkozó szabályokat megszegik akkor vétséget követnek el az érintettek.

- fejtette ki Ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője.

Hír TV

További epizódok

Szanyi Tibor: Nem találtunk a történelemben olyan korszakot, ami szociális értelemben milliókat emelt fel

Szanyi Tibor: Nem találtunk a történelemben olyan korszakot, ami szociális értelemben milliókat emelt fel

A Magyarország élőben vendégeként Szanyi Tibor a Kádár-tervről és az ellenzéki összefogásról beszélt. 2021. szeptember 10.
Deutsch Tamás: Gyalázatos módon nekitámadt az Európai Bizottság a lengyeleknek

Deutsch Tamás: Gyalázatos módon nekitámadt az Európai Bizottság a lengyeleknek

A Magyarország élőben vendége Deutsch Tamás fideszes ep-képviselő volt. 2021. szeptember 10.
Csizmazia Gábor: 2001. szeptember 11-e alapvetően megváltoztatta az amerikai társadalom gondolkodását

Csizmazia Gábor: 2001. szeptember 11-e alapvetően megváltoztatta az amerikai társadalom gondolkodását

A Magyarország élőben vendége Csizmazia Gábor, a NEK Amerika Tanulmányok Kutatóintézetének munkatársa volt. 2021. szeptember 10.

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!