2020. augusztus 13.,
csütörtök, Ipoly napja

Ifj. Lomnici Zoltán: Politizál az Európai Bíróság

Hír TV

2020. május 15., péntek 20:17

Az Európai Bíróság szerint őrizetnek minősül a menedékkérők elhelyezése a tranzit zónában. Az eset két afgán és két iráni menedékkérő kapcsán került az Európai Bíróság elé a Szegedi Bíróság kezdeményezésére. Menedék kérelmüket elutasították, Szerbia sem fogadta be őket így kitoloncolásukig a tranzitzónában voltak elszállásolva. A döntésről és annak körülményeiről Ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője beszélt a Hír TV Magyarország élőben című műsorában

A műsor elején a szakértő néhány mondatot ejtett a rendeleti kormányzás megszűnésének körülményeiről. Elmondta, hogy a veszélyhelyzet végével a rendeleti kormányzás is megszűnik, így az esetleges második hullám előtt fel kell készülniük arra, hogy milyen rendeleteket hozzanak annak bekövetkezése esetén. Ehhez szükséges lenne az ellenzék konstruktív hozzáállására is.

A tranzitzónával kapcsolatban Ifj. Lomnici Zoltán elmondta, hogy a Szegedi Bíróság kezdeményezésére kezdett el vizsgálódni a luxemburgi testület. A menedékkérők az elutasítás után nem tudtak visszalépni Szerbiába, mivel az nem engedte őket, a helyzetet tovább cizellálta a járvány is, mivel emiatt is mindent lezártak. Egy abszurd esettel állunk szemben, melyet az Európai Bíróság politikai célok érvényesítéséhez igyekszik felhasználni, többek közt az ideiglenes betelepítési kvóta kérdésben.

Hír TV