2020. július 9.,
csütörtök, Lukrécia napja

Horváth Ildikó: A magyar teszt lényegesen pontosabb az eddig ismert gyorstesztnél

2020. június 29., hétfő 20:10

Már 10 millió fölött a koronavírussal igazoltan fertőzött emberek száma a világban. Magyarországon a járványgörbe továbbra is lapos. De kell-e egy újabb hullámtól tartani? Vendégünk Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár volt.

„Ezen a nyáron mindig a fejünkben kell tartanunk, hogy ez egy vírusos nyár, ez a vírus itt van közöttünk. Az első jeleknél figyelni kell, ha valaki gyanús azonnal vizsgálni kell, ha a gyanú igazolódik, akkor el kell különíteni, izolálni kell és a kontaktokat meg kell keresni. Az, amit tavasszal olyan sokat gyakoroltak a járványügyi hatóságaink, ezt most a nyáron is folytatnunk kell”

- mondta az egészségügyi államtitkár. Hozzátette, kikerülhetetlennek látszik a világban, hogy ne kerüljön be újra az országba a vírus. Elmondta, idén nem javasolja a külföldi nyaralásokat, hiszen itthon mindenki biztonságban érezheti magát.

Elmondta, a magyar Covid teszt ellenanyagait azokból a vírusokból készítették a folyamat, amelyek Magyarországon terjednek, így szorosan a magyar vírustípusokra specifikált.

„Ez óriási segítség abban a tekintetben, hogy így jól meg lehet érteni azt, hogy például bizonyos oltóanyagra mennyi ellenanyag termeléssel válaszol egy emberi szervezet és melyek az oltóanyagok során azok a dózisok, amelyekkel egy megfelelő ellenanyagválaszt ki lehet majd váltani.”

Teljes beszélgetés:

HírTV