2019. december 11.,
szerda, Árpád napja

Hollik István: Pragmatikus vezető lesz Ursula von der Leyen

2019. augusztus 1., csütörtök 18:28

Több szempontból is jó döntésnek tartja Hollik István Ursula von der Leyen támogatását az Európai Bizottság elnöki posztjára - a kormányszóvivő erről azt követően beszélt Magyarország élőben című műsorunkban, miután Orbán Viktor első ízben találkozott Brüsszelben az új bizottsági elnökkel. Hollik István örvendetesnek nevezte, hogy von der Leyen számos, a migrációval összefüggő kérdésben és az Európai Bizottság szerepében is egyetért a magyar állásponttal.

Ursula von der Leyen Twitter-üzenetében azt írta, egyetértettek Orbán Viktorral abban, hogy az Uniós döntéshozatali rendszert közelíteni kell a tagállamokhoz. 

Hollik István szerint a találkozó alapján több szempontból is jó döntés volt Ursula von der Leyen támogatása. Egyrészt, mert így valóban sikerült kiszorítani azokat az ideológiai gerillákat, akiket a kormány mindenképp el akart kerülni.

„Mindenképpen el akartuk kerülni, hogy az Európai Bizottságot ilyen politikusok vezessék. Elsősorban Frans Timmermans-ra kell gondolni, aki nyilvánvaló, hogy a saját politikai nézeteit próbálta volna meg ráerőltetni egyrészt az Európai Unióra, másrészt pedig a tagállamokra.”

Ursula von der Leyennel kapcsolatban a kormányszóvivő elmondta, hogy az új elnök érti a magyarokat és tiszteletben is tartja a Közép-Európaiak és a magyarok véleményét, de többi tagországhoz is ugyanígy áll hozzá.

„Nem a saját politikai akaratát akarja ráerőltetni a tagállamokra egy birodalom vezetőjeként, ebben a szerepfelfogásban ezt láthattuk korábban Jean-Claude Juncker-től, aki a bevándorláspárti nézeteit megpróbálta ráerőltetni a tagállamokra.”

A kormányszóvivő elmondta, a Bizottság új elnöke valóban egy olyan szerepfelfogást tart magáénak, amelyben a Bizottság az nem politizál. A másik fontos dolog, hogy nem azokat az ügyeket keresi, ami számára fontos és nem az saját véleményét akarja ráerőltetni a tagállamokra, hanem azokat az együttműködési pontokat, azokat az ügyeket és témákat keresi, amelyben az Európai Unió és az európai tagállamok képesek együttműködni.

HírTV