2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

Magyarország élőben

Hollik István: Nemzeti és európai érdek a klímavédelem

Nemzeti és európai érdek is a klímavédelem, de ennek költségét a legnagyobb szén-dioxid kibocsátóknak kell állniuk - jelentette ki Hollik István kormányszóvivő Magyarország élőben című műsorunkban. A politikus szerint igazságtalan lenne, ha az emberekkel fizettetnék meg a klímasemlegesség árát.

  • Hollik István: Nemzeti és európai érdek a klímavédelem

A kormányszóvivővel folytatott beszélgetés előtt a HírTV tudósítója, Zöldhegyi Katalin jelentkezett élőben Brüsszelből, a kétnapos Uniós csúcstalálkozóval kapcsolatban. Elmondta, az állam és kormányfők az első napon a finn elnökség költségvetési javaslatát tárgyalják. A finnek a következő hét évre 48 milliárd euróval csökkentenék ezt, melynek legnagyobb vesztese a kohéziós források területe lenne. Itt Magyarország akár 5,7 milliárd eurót is veszíthet, de a vesztesek oldalán áll a mezőgazdasági terület, illetve a vidékfejlesztés is.

„Összeurópai szinten egyébként minden tagállam vesztese az új hétéves költségvetésnek a britek várható kilépése miatt. Ugyanis becslések szerint körülbelül 15 milliárd euróval kevesebb pénz folyna be az Európai Unió költségvetésébe.”

Orbán Viktor elmondta, Magyarország szeretné hogyha Európa 2050-re klímasemleges lenne, ezért kész arra, hogy aláírja az erről szóló megállapodást, de nem akarja, hogy ennek árát a szegényebb országokkal fizettessék meg.

Hollik István elmondta nemzeti és európai érdek a klímavédelem.

„Erkölcsi felelősség is, hogy azt a környezetet, amit örökül kaptunk az elődeinktől, azt legalább olyan minőségben adjuk tovább a jövő generációi számára.”

A kormányszóvivő hozzátette, ugyanakkor vannak a Magyarországnak feltételei is. Hollik István szerint igazságtalan lenne, hogyha az emberekkel fizettetnék meg ennek az árát, akár új adók bevezetésével. Valamint azt is elmondta, hogy a karbonsemlegességet nem lehet elérni atomenergia nélkül. Kiemelte, nem járhat együtt a klímavédelemmel kapcsolatos harc azzal, hogy az élelmiszer vagy az energia árai ugrásszerűen megnőnek. A politikus úgy fogalmazott: A Magyarországi rezsicsökkentés eredményeit a kormány szeretné védeni.

„Vannak kemény feltételei a magyar kormánynak. Mi részt veszünk ebben a küzdelemben, számunkra is fontos, ráadásul nem csak szóban beszélünk erről, hanem az eddigi időszakban sokat is tettünk ezért. Magyarország élen jár egyébként a károsanyag-kibocsátás csökkentésében. az egy főre jutó kibocsátás az Magyarországon 6,3 tonna úgy, hogy Németországban 10 tonna fölött vannak per fő, Hollandiában 11 kiló fölött vannak per fő és akkor az Európai unión kívülről már ne is beszéljünk.”

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!