2020. március 29.,
vasárnap, Auguszta napja

Hollik István: A migráció “közös európai megoldása” csupán a szokásos brüsszeli “blabla”

Hír TV

2019. május 16., csütörtök 19:45

A birodalmi gőg köszön vissza a Nyugat-Európából érkező, a magyar családpolitikát érő kritikákból – reagált Hollik István kormányszóvivő Magyarország élőben című műsorunkban a német közszolgálati televízió összeállítására, amelyben a családvédelmi akciótervet mutatták be. Az Európai Bíróság szerdai, a kvóták miatt hazánkkal szemben indult tárgyalása kapcsán kifejtette: kettős mércét alkalmaz Brüsszel hazánkkal szemben.

Az adásban egyebek mellett arról esett SZÓ, hogy a családvédelmi akcióterv öt pontja lép hatályba július elsejétől, továbbá hogy szóbeli garanciát kapott a kormány Brüsszelből a babaváró hitelt illetően, valamint az is terítékre került, hogy szerdán tárgyalja a brüsszeli bíróság a kvótapert. 

Miután politikai ügy lett az Európai Bizottság babaváró támogatással kapcsolatos kifogásából, ezek után a kormány most kapott egy szóbeli garanciát arra vonatkozóan, hogy a bizottság mégsem emel kifogást a babaváró támogatással kapcsolatban.

Földi-Kovács Andrea műsorvezető felvetésére, hogy egyáltalán mi miatt merülhetett fel a testület részéről a kritika, a kormányszóvivő elmondta, kettős beszédet láthatunk.

Ismertetése szerint a bizottság magasabb szinten folyamatosan arról beszélt, hogy nincs is semmiféle vizsgálat – de miután a magyar kormány jóvoltából nyilvánosságra került – csak kiderült, hogy alacsonyabb szinten a brüsszeli bürokrácia mégiscsak akadályozza a babaváró támogatást.

„A problémáik versenyjogi természetűek voltak. Azt mondták, hogy bizonyos feltételek fennállása esetén, az Uniós jogrend szerint előfordulhat, hogy a támogatás bankokon keresztüli folyósítása az bankok számára tiltott állami támogatásnak minősül, ami azért érdekes – hogy legyünk őszinték – mivel a mostani eljárás semmiben nem különbözik a korábbiaktól. Tehát a CSOK esetében, amikor a folyósítói szintén a magyar bankrendszer képviselői voltak, pontosan ugyanezt az eljárást megfutottuk: a magyar kormány a bizottsághoz fordult, megvizsgálták. Akkor semmi kivetnivalót nem találtak benne”

– fogalmazott a kormányszóvivő.

Arra a felvetésre, hogy a ZDF televíziónak volt egy összeállítása, ami meglehetősen negatív színben állítja be az Orbán-kormány családtámogatási rendszerét, Hollik István úgy reagált: egyértelmű hazugságokból áll a filmanyag, Magyarországon minden gyermekvállalónak jár a támogatás, függetlenül attól, hogy keresztény-e vagy sem.

Szerdán tárgyalt Brüsszel a kvótaperről, amely kapcsán a kormányszóvivő elmondta: amikor az Európai Unióban közös európai megoldásról, intézkedésekről beszélnek, akkor ez csupán a „szokásos brüsszeli blabla, de mi tudjuk, hogy mit kell alatta érteni”. Van, hogy szolidaritási mechanizmusnak hívják, de a legvégén mindig a kötelező kvótához lyukadunk ki.

„Sajnos most már Brüsszelben, ez a brüsszeli elit – a szociáldemokraták és a néppártiak is – emellett az álláspont mellett vannak”

– nyilatkozta Hollik István. 

Teljes beszélgetés: 

Hír TV