2020. szeptember 19.,
szombat, Vilhelmina napja

Hollik: A V4-ek nélkül ma már nem lehet az Európa Unióban egyezségre jutni

Hír TV

2019. szeptember 12., csütörtök 20:17

A Hír TV Magyarország élőben című műsorában Hollik István kormányszóvivő többek között először arról fejtette ki véleményét, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint elismerés Magyarországnak az uniós biztosjelölti terület, illetve szükség van a Balkán integrációjára is. A kormányszóvivő a kormányinfón elhangzottakra is reagált, nevezetesen, hogy továbbra is fókuszban van a munkát terhelő adók mérséklése, valamint az adásban az is elhangzott, milyen népszerű a babaváró támogatás, és hogy a kormány segíti az Electrolux leépítésben érintett munkavállalóit. A Hír TV stúdiójában Hollik István ismételten megerősítette a kormány álláspontját: a törvényeket az ellenzéknek is be kell tartania.

Orbán Viktor csütörtökön Prágában a V4 országok vezetőivel tárgyalt, akik egyértelműen kiálltak a nyugat-balkáni országok bővítése mellett. Miért van stratégiai jelentősége ennek a bővítésnek? – kérdezte Földi-Kovács Andrea.

„Ahogy Trócsányi László jelölése Magyarország számára egy komoly siker, úgy a V4-es országok számára is siker, hogy von der Leyen bizottsági elnök asszony milyen bizottságot állított össze. Hiszen, ha ezt megnézzük, abban a V4-es országok fontos területeket – ahogy Brüsszelben mondják: portfóliókat – kaptak, két fontos alelnököt is ad a V4. Tehát azt lehet látni, hogy a bizottsági elnök kiválasztásakor is határozottan állítottuk, a V4-ek politikai befolyása megnőtt, a V4-ek nélkül nem lehet ma az Európai Unióban politikai egyezségre jutni. Ez a szempont úgy látszik érvényesült a bizottsági tagok, illetve az általuk viendők, vagy később viendő portfóliók esetében is”

– hangsúlyozta a kormányszóvivő.

A Jászberényben elbocsátott 800 dolgozó megsegítésére vonatkozó tervekről Hollik István közölte:

Varga és Palkovics miniszterek még szerdán ellátogattak Jászberénybe, „ott megerősítették azt, hogy a kormány számára minden egyes munkavállaló számít, 2010 óta mindig mondjuk, hogy számunkra munkahely teremtés az egyik legfontosabb politikai célkitűzés”, éppen emiatt mindig és mindenkinek segített a kormány abban, hogy munkához tudjon jutni. Ennek szellemében egy ideiglenes munkaügyi irodát nyitnak, amelynek az lesz a célja, hogy a január elsejétől kezdődő csoportos leépítést megelőzően úgy találjon munkát az ott dolgozóknak, hogy az érintett dolgozóknak egyetlen napot se kelljen munkanélküliként megélniük – húzta alá Hollik István.  

„A kormány áttekintette ezt a helyzetet, és azt láttuk, hogy – hála Istennek! – sok beruházás érkezett Jászberénybe és a környékére. Azt gondoljuk, hogy ennek a munkaügyi irodának a segítségével a kormány tud segíteni, hogy az a 800 munkavállaló, akinek az Electroluxnál megszűnik a munkahelye, munkát tudjon találni, lehetőség szerint a városban, de a régióban bizonyosan”

– szögezte le a politikus.

A babaváró hitelről Hollik István elmondta, hogy ez az egyetlen olyan költségvetési kiadás, amely esetében örül a kormány, hogyha a kiadás minél nagyobb.

„Minden igénylést be fogunk fogadni és minden támogatást, amit igényelnek a családok, azt a kormány ki fogja fizetni”

– erősítette meg Hollik István, aki szerint már most látszik, hogy 200 és 300 milliárd forint között lesz az a forrás összeg, amit a családvédelmi akcióterv keretében a kormány a magyar családok számára biztosít. 

A minap kirobbant botrány kapcsán, miszerint szabálytalan adatkezelés, vagy a személyes adatokkal való visszaélés gyanúja miatt házkutatás történt a VIII. kerületi ellenzéki polgármester jelöltnél a politikus leszögezte: az lenne a jogállamisággal összeférhetetlen, ha egy felmerülő jogsértést a rendőrség nem vizsgálna ki, a hatóságok végzik a dolgukat – reagált Hollik István kormányszóvivő az ellenzéki felvetésekre, amelyek a rendőrség befolyásolásával gyanúsítják a kormányt. A politikus válaszolt Kuncze Gábor egykori belügyminiszter nyilatkozatára is, aki azt mondta: a rendőrséget a legfelsőbb politikai körökből utasíthatták.

A kormányszóvivő úgy fogalmazott:

„Ma Magyarország – ellentétben e korábbi szocialista, vagy Gyurcsány korszakkal – egy jogállam. Én azt tartanám furcsának, ha egy ilyen gyanú felmerül, akkor a rendőrség nem kezd el nyomozni.”

Hír TV