2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Magyarország élőben

Hidvéghi Balázs: Az Európai Parlament a karikatúráját adja a parlamentarizmusnak

Ugyanazok támadták ma is Magyarországot, akik korábban pálcát törtek felette a migráció vagy a jogállamiság ügyében - hívta fel a figyelmet Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. Zöldhegyi Katalin pedig az élő bejelentkezésben arról is beszámolt, hogy több konzervatív képviselő is bírálta az Európai Parlament elnökét, hogy nem adott lehetőséget Varga Judit igazságügyi miniszter számára, hogy kifejezze a magyar kormány álláspontját a ma délelőtti vitán.

  • Hidvéghi Balázs: Az Európai Parlament a karikatúráját adja a parlamentarizmusnak

A magyar kormány nem kapott szót a Magyarországról szóló vitában az Európai Parlamentben. Ha a magyar parlament tartott volna egy vitát ma az európai jogszerűség és jogállamiság kérdéséről, akkor a kormánypárti képviselők milyen kérdéseket tettek volna fel – tette fel a kérdést a Fidesz EP-képviselőjének Földi-Kovács Andrea műsorvezető.

Nyilván kritikusak, hiszen a magyar parlament tudott és tud is ülést tartani – válaszolta Hidvéghi Balázs, majd hozzátette, hogy ezt az Európai Parlament két hónap után sem tudta megoldani. A politikus megjegyezte, hogy a választott képviselők nem tudnak hozzászólni a kint megszervezett vitákhoz, 95 százaléka a képviselőknek a járványügyi helyzet miatt nem tud részt venni az EP munkájában, a parlament pedig nem teremtette meg annak a lehetőségét, hogy interneten keresztül hozzá tudjanak az üléshez szólni. De emlékeztetett arra is, hogy annak

a lehetőségét sem teremtették meg, hogy a „vádlott”, Magyarország el tudja mondani az érveit, meg tudja magát védeni ebben a vitában.

Egy magyar európai parlamenti képviselő erős kritikát fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nem jelent meg a mai vitán. Egészen addig merészkedett felszólalásában, hogy gyávának nevezte a magyar kormányfőt – mondta el.

A szokásjogra hivatkozva utasították el Varga Judit igazságügyi miniszter részvételét a mai vitán - mondta Földi-Kovács Andrea.

Hidvéghi Balázs mindezt nevetségesnek nevezte, véleménye szerint egy szándékos ellenállásról volt szó. A politikus elmondta, hogy ez a vádlott nélküli vita az Európai Parlament mélypontja volt, még az ’50-es évek koncepciós pereiben is jelen volt az alperes a tárgyalásokon. Majd leszögezte, hogy

az Európai Parlament lassan a karikatúráját adja a parlamentarizmusnak, és az ilyen döntésekkel rombolják az európai együttműködést. Ugyanazok támadták ma is Magyarországot, akik korábban pálcát törtek felette a migráció vagy a jogállamiság ügyében

- hívta fel a figyelmet Hidvéghi Balázs.

Teljes beszélgetés:

Zöldhegyi Katalin: Az Európai Parlamentben Varga Judit nem szólalhatott fel

Ma újabb vitát tartottak Magyarországról az Európai Parlamentben, de a magyar kormány képviselete nélkül. Kapcsoltuk Brüsszelből Zöldhegyi Katalint, a Hír Televízió tudósítóját, aki elmondta, milyen visszhangja volt, hogy a magyar kormány képviseletében nem lehetett jelen Varga Judit?

Több liberális és szocialista képviselő annak a csalódottságának adott hangot, hogy Orbán Viktor nem volt ma ott Brüsszelben.

Körülbelül 25-30 fő volt jelen az ülésen a 705 főből, ami közel 4-5 százalékot jelent. A koronavírus okozta utazási korlátozások miatt többen nem tudtak megjelenni az ülésteremben.

Több konzervatív képviselő is bírálta az Európai Parlament elnökét, hogy nem adott lehetőséget Varga Judit számára, hogy kifejezze a magyar kormány álláspontját a ma délelőtti vitán.

Ami a vita hangnemét illeti, durva, ideges, ingerült volt – mondta Zöldhegyi Katalin. Nemcsak a felhatalmazási törvény miatt bírálták Magyarországot, hanem azt is követelték a baloldali képviselők, hogy indítsák meg a 7-es cikkely szerinti eljárást Magyarország ellen, illetve függesszék fel az uniós pénzek kifizetését, a jogállamisági kritériumokra hivatkozva.

Egyesek azt kezdeményezték, hogy közvetlen európai uniós forrásokat juttassanak el magyarországi civil szervezetekhez vagy sajtótermékekhez.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!