2020. július 8.,
szerda, Ellák napja

Hidvéghi Balázs: Amit Istentől kaptunk, a teremtett világot, azért felelősséggel tartozunk

Hír TV

2019. november 29., péntek 19:18

A Fidesz szerint a klímavédelem ügyében szavak helyett cselekvésre van szükség. A párt brüsszeli képviselői ezért is támogatták az éghajlatváltozási vészhelyzettel kapcsolatos uniós határozat kihirdetését is – mondta a Hír TV Magyarország élőben című műsorában Hidvéghi Balázs. A kormánypárt európai parlamenti képviselője szerint mindannyiunk felelőssége, hogy megőrizzük a természetet, ehhez viszont felelős hozzáállásra van szükség.

Akik a klímavészhelyzetről szóló vitát,kommunikációt vagy cselekvést vizsgálják, azoknak teljesen egyértelmű, hogy a baloldal és a liberális pártok magukénak érzik ezt az ügyet, ugyanakkor a jobboldali, konzervatív erők, beleértve a Fideszt is tulajdonképpen a klímavészhelyzet tényét is tagadják és nem nagyon tudnak mit kezdeni az üggyel. Jól érezhető, hogy a zöldek mennyire rátaláltak erre a témára, az Európai Parlamentben nagyjából át is vették az aktivista szerepét a szocdemektől. Csak zöld párti értelmezése vagy leirata van a klímavédelemnek? - kérdezte Földi-Kovács Andrea műsorvezető.

Hidvéghi Balázs elmondta, ha a természetről beszélünk a kereszténydemokrata értékrend szerint nyilvánvaló és elsődleges, hogy amit Istentől kaptunk, a teremtett világot, azért felelősséggel tartozunk, minden ember egyénileg és a közösség is. A zöld pártok valóban nagyon hangosak, opportunista módon kommunikálnak, de az tény, hogy oda kell figyelni a környezetvédelemre, hiszen az emberi tevékenység, elsősorban gazdasági aspektusban hihetetlen terhet ró a földre. Felelős hozzáállásra van szükség, mely a gazdaság fejlesztése mellett odafigyel a környezetvédelmére, a munkahely teremtésre és a versenyképesség megőrzésére és javítására. A kormány többek között nagy hangsúlyt fektet a kutatás-fejlesztésre, olyan cégeket, megoldásokat támogat, amelyek a környezettudatosságot beemelik a működésükbe. Hidvéghi Balázs továbbá elmondta, hogy 1990 óta Magyarországon egyharmaddal csökkent a széndioxid kibocsájtás, az atomenergia szerepe is kiemelkedő az energiatermelésben, hiszen tiszta energiaforrásként tekinthetünk rá. Magyarország e téren jobban teljesít mint sok más uniós tagállam.

Úgy gondoljuk, Brüsszelnek van teendője ez ügyben, és ez megteremti például ez a határozat a politikai legitimációt ahhoz, hogy több forrás jusson például Magyarországnak. Mi ezért fogunk küzdeni, azért, hogy további gazdaságfejlesztési, modernizációs megoldásokat tudjunk véghez vinni, amelyek tovább segítik ezt a folyamatot, és zöldebbé teszik a gazdaságot. ez egy közös érdekünk.

- mondta Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője.

Hír TV