2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:40

Magyarország élőben

Hajdu János: A felderítési tevékenységet fokozni kell, amennyire csak lehet

Terrorcselekményt hiúsított meg a TEK. A kommandósok Kecskeméten kapcsoltak le egy 21 éves egyetemistát, aki az Iszlám Államnak esküdött fel és Budapesten akart robbantani. A stúdióban Hajdu Jánost, a Terrorelhárítási Központ főigazgatóját kérdezte Földi-Kovács Andrea.

  • Hajdu János: A felderítési tevékenységet fokozni kell, amennyire csak lehet

- Eddig mi, Magyarországon abban a tudatban voltunk, hogy más európai országokhoz képest nagyobb biztonságban vagyunk. Tévedtünk ezek szerint?

- Nem. A saját és a kollégáim meglátása szerint is,

egy elszigetelt esetről van szó.

Nem beszélünk sorozatelkövetésről, magyar terrorsejtekről, terroristák csoportjáról. Nagyon bízom benne, hogy a következő időszakban is ezt fogom tudni mondani.

- Azt írják a lapok, hogy külföldi segítséggel kapták el az elkövetőt, merénylőt. Ez mit jelent?

- A Területellátási Központ több irányból szed és kap információt. Vannak nemzetközi kapcsolataink, vannak technikai hírszerzési lehetőségeink, humán hírszerzési lehetőségeink, saját tisztjeink is hoznak híreket és információkat. Ezek összességéből jön össze az, amivel érdemes és kell foglalkoznunk. Ez jelen esetben is így történt.

Hajdu János elmondta, a fiatalember az Iszlám Állam egyik kommunikációs felületén, egy chet-szobán keresztül informálódott és osztotta meg terveit. Az, hogy a most elfogott férfi hogyan jutott be ide, az vizsgálat tárgyát fogja képezni.

-  Ő maga vállalta, hogy csőbombát készít, robbantásos merényletet tervez végrehajtani, valamint tervez úgynevezett ramming-támadást, ami azt jelenti, hogy gépkocsival - sétáló utcában, buszmegállóban - tömegbe hajt és minél több áldozatot szed. (…) Mindkét támadást végre akarta hajtani.

Nem várhattunk tovább, hiszen mindezeket nem évek múlva tervezte elkövetni, hanem mostanában Magyarországon és Budapest területén.

Eddig is felkészülten vártuk az UEFA-t, lesz eucharisztikus konferencia, érkezik a pápa, tehát a következő fél évben nagy rendezvényektől lesz hangos Magyarország. (…)

Arról, hogy szigorúbb szabályokat kell bevezetnünk, javaslattal fogunk élni a belügyminiszter úr felé. Azt gondolom, hogy lesznek szigorúbb szabályok. A szakemberek fogják eldönteni, hogy hol és milyen területen érdemes szigorítani.

Újra kell gondolnunk, hogy van-e olyan, amit még meg tudunk tenni, de

a felderítési tevékenységet biztosan fokozni kell, amennyire csak lehet.

Teljes beszélgetés:

 

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!