2023. 09. 21. Csütörtök Máté, Mirella napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:30

Magyarország élőben

Gyorsan és nagymértékben romolhat a többszervi gyulladásban szenvedő gyerekek állapota

Előfordulnak olyan esetek, amikor a koronavírus-fertőzésen tünetmenetesen átesett gyerekek hetekkel később súlyos szövődményekkel, sokszervi gyulladással kerülnek kórházba. Novák Hunort, gyermekorvost és Nagy Anikót, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgatóját, főorvosát kérdeztük a betegségről.

  • Gyorsan és nagymértékben romolhat a többszervi gyulladásban szenvedő gyerekek állapota

„Fontos hangsúlyozni, hogy ez koronavírus-fertőzés után jelentkezik. Tipikusan 3-4 héttel. Lehet valóban tünetmentes is, van, akinél csak enyhe tünetek jelentkeznek a koronavírus-fertőzésnél. Ezt követően 3-4 héttel később kialakul egy úgynevezett immunrendszer zavar, egy kóros immunválasz, immunreakció, ami sokszervi gyulladást eredményez. Ennek ismertetőjelei azok, hogy döntően több napig tartó láza van az adott gyermeknek. Minimum 3 nap, de inkább 4-6 nap. Ez az esetek 100%-ában megfigyelhető. Ezek mellett nagyon jellegzetes tünetek a hasi panaszok. Hányás, hasfájás, hasmenés. Itt a hasfájás, ami a leggyakoribb. Ezen kívül kiütés, ami előfordul a bőrön test szerte foltok vagy víruskiütésnek tűnő pöttyök, illetőleg jellemző, hogy a szemfehérje bepirosodik vagy egy szemgyulladás szerű elváltozást észlelhetnek a szülők”

- sorolta a tüneteket a gyermekorvos, Novák Hunor. Elmondta, az a fontos ha egy gyermek napokon át lázas és a szülők ezek mellett egyéb tüneteket is észlelnek, legalább egyet a fent felsoroltak közül, akkor mindenképp fontos az orvos mielőbbi felkeresése. Elmondta, azonnal ügyeletre vagy gyermeksürgősségire kell ilyen esetekben fordulni. Kiemelte, ez súlyos betegség, mely időben észlelve nagyon jól kezelhető.

„Ha időben orvoshoz fordul vele a szülő az életmentő lehet!”

Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgatója, főorvosa elmondta az első ilyen tünetekkel október elején találkoztak.

„December elejére már 10 gyermeket gyógyítottunk meg, erről akkor már közleményt is adtunk ki. (…) Igazából viszont az elmúlt hetekben érzékeljük azt, hogy egyre több gyermek jelentkezik ezzel a problémával. Nálunk 40-en voltak ezidáig és a nemzetközi tapasztalatok is azt mutatják, hogy azokban az országokban látnak több ilyet, ahol szaporodik a koronavírusos esetek száma. A szaporodást, a csúcsot követően pár héttel jelennek meg a beteg gyerekek”

- fogalmazott Nagy Anikó. Elmondta az ilyen beteg gyerekek kb. 60%-a szorul intenzív ellátásra. Ezek a gyerekek közép-súlyos, illetve súlyos többszervi érintettséggel kerülnek kórházba. Kiemelte, a gyerekek állapota gyorsan rosszabbodhat. Tehát egy szív, vese vagy bélérintettségű gyulladás esetében sokkos állapotot is jelentkezhet.

További epizódok

Szanyi Tibor: Nem találtunk a történelemben olyan korszakot, ami szociális értelemben milliókat emelt fel

Szanyi Tibor: Nem találtunk a történelemben olyan korszakot, ami szociális értelemben milliókat emelt fel

A Magyarország élőben vendégeként Szanyi Tibor a Kádár-tervről és az ellenzéki összefogásról beszélt. 2021. szeptember 10.
Deutsch Tamás: Gyalázatos módon nekitámadt az Európai Bizottság a lengyeleknek

Deutsch Tamás: Gyalázatos módon nekitámadt az Európai Bizottság a lengyeleknek

A Magyarország élőben vendége Deutsch Tamás fideszes ep-képviselő volt. 2021. szeptember 10.
Csizmazia Gábor: 2001. szeptember 11-e alapvetően megváltoztatta az amerikai társadalom gondolkodását

Csizmazia Gábor: 2001. szeptember 11-e alapvetően megváltoztatta az amerikai társadalom gondolkodását

A Magyarország élőben vendége Csizmazia Gábor, a NEK Amerika Tanulmányok Kutatóintézetének munkatársa volt. 2021. szeptember 10.

Legfrissebb híreink

Radar - Koreai kultúra az Erkelben

Radar - Koreai kultúra az Erkelben

A Nemzeti Gugak Központ előadóművészei tánccal, énekkel és hangszerekkel egy 90 perces előadás során engednek betekintést a koreai történelembe. Stábunk a főpróbán leste a meg a készülő produkciót.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!