2019. november 15.,
péntek, Albert, Lipót napja

Gyopáros Alpár: Közel 2500 településen igényelhető a falusi CSOK támogatás

Hír TV

2019. május 14., kedd 20:52

A Hír TV Magyarország élőben műsorának vendége Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos volt.

Megjelent a falusi CSOK részleteit tartalmazó kormányrendelet. A szabályozás szerint csaknem 2500 településen igényelhető júliustól az otthonteremtési támogatás. A visszaélések kiszűrése érdekében hozzátartozótól, saját cégtől nem lehet majd ingatlant venni. Az igénylőknek pedig erkölcsi bizonyítvánnyal kell majd bizonyítaniuk, hogy büntetlen előéletűek – mondta a kormánybiztos. 

Gyopáros Alpár Földi-Kovács Andrea műsorvezetőnek kiemelte: a Magyar Falu Program – amit a miniszterelnök tavaly tavasszal hirdetett meg – része a falusi CSOK támogatás. Azért van szükség erre a támogatásra, mert szomorú tendencia, hogy a magyarországi kistelepülések, nem csak a falvak, hanem a néhány ezres kisvárosok döntő része is az elmúlt néhány évtizedben jelentős népességcsökkenést szenvedtek el.

A kormánybiztos ismertette, hogy falusi CSOK-ra vonatkozó jogszabályi rendelkezések alapvetően az általános CSOK használt lakás lakásvásárlásra vonatkozó rendelkezéseit módosítják. Minden, ami nincs szabályozva a falusi CSOK-ban, arra az általános CSOk lakásvásárlásra vonatkozó szabályai vonatkoznak. Az általános CSOK-tól a falusi négy lényeges pontban tér el:

-          használt lakás vásárlásához és egyidejű korszerűsítéséhez vagy bővítéséhez akár 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást is igénybe lehet venni

 

-          meglévő lakás korszerűsítéséhez vagy bővítéséhez maximum 5 millió forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető

 

-          az állami támogatású kamattámogatás hitel lehetősége ki lett bővítve

 

-          külön rendelkezés van a tanyákra vonatkozóan

A kormánybiztos a műsorban azt is elmondta, hogy a falusi épületek mellett lévő nyári konyhák bővítésére, korszerűsítésére is igénybe lehet venni a támogatást.

A rossz emlékű szocpol-csalások tanulságaiból okulva a kabinet igyekszik kiszűrni a csalásokat.

„Az ellenőrzések tekintetében szélesebb hatáskört kaptak a települési önkormányzatok jegyzői, illetve a járási hivatalok” – tette hozzá Gyopáros Alpár.    

Teljes beszélgetés:

Hír TV