2020. augusztus 7.,
péntek, Ibolya napja

Fűrész Tünde: A gyermek érték, a gyermek kincs

Hír TV

2019. július 8., hétfő 20:16

A Hír TV Magyarország élőben című műsorában Velkovics Vilmos beszélgetett Fűrész Tündével, a KINCS elnökével a kormány családvédelmi akciótervéről.

Kevesebb mint 5 hónappal a bejelentés után életbe lépett a kormány családvédelmi akciótervének négy pontja. A családalapítás előtt álló és már gyermeket nevelő családok július 1-től igényelhetik a babaváró támogatást, bővített CSOK hitelt, a jelzáloghitel elengedését valamint az autóvásárlási kedvezményt.  A kormány a zökkenőmentes indulás érdekében több ponton is könnyített a feltételeken. A kormány az idei költségekre 70 milliárd forintot különített el. Az EMMI államtitkára szerint soha ne látott lehetőséget kapnak most a magyar családok. Novák Katalin elmondta, hogy az akcióterv minden elemére lesz elég forrás. 2022-ig tart és várhatóan több tízezer család életét könnyíti majd meg.

 

A gyerekeknek kicsit kevesebb mint a fele házasságon kívül születik ma Magyarországon. Várható, hogy ebben is lesz áttörés? – Kérdezte Velkovics Vilmos műsorvezető

A házasságok tekintetében már 2010 óta nagyon kedvező folyamatokan látunk. Azt figyeltük meg, hogy a 2000-es évek elején a folyamatosan csökkent a házasságkötések száma, 2010 óta pedig folyamatosan növekszik. Most már minden évben jóval 50 ezer fölötti a házasságkötéseknek a száma, ugyanez a szám 35 ezer volt 2010-ben. Tehát látszik, hogy nagyjából másfélszeresére nőtt a házasságkötések száma és bizony várható, az, hogy akár a családvédelmi akciótervnek köszönhetően, de egyéb korábbi támogatásoknak is az lehet az eredménye, hogy még inkább nőni fog a házasságnak a presztizse, még többen gondolkodnak el azon, hogy ebben a kötelékben, ebben az intézményben éljék az életüket.  Hiszen nagyobb párkapcsolati stabilitást ad és hát látjuk, hogy vannak olyan támogatások, ahol ez kifejezetten előny. Például a babaváró támogatásnál is házaspárok tudják igény  bevenni ezt a nagyon bőkezű támogatást.

-reflektált a kérdésre Fűrész Tünde, a KINCS elnöke. 

Hír TV