2020. július 9.,
csütörtök, Lukrécia napja

Fekete Péter: Óvatosak és jól működnek az intézményvezetőink

Hír TV

2020. június 25., csütörtök 20:17

Az EMMI kultúráért felelős államtitkársága a veszélyhelyzet kihirdetése óta dolgozik a károk felmérésén és enyhítésének megoldásán. Ennek eredményeképpen „Köszönjük Magyarország” néven pályázat útján oszt szét gázsielőleget a bevétel nélkül maradt előadóknak. A világjárvány okozta veszélyhelyzet fennállása számos kulturális területet hozott nehéz helyzetbe. A rendezvények, előadások és koncertek elmaradása nem csak az intézményeknek okozott drasztikus bevétel kiesést, de kiemelten sújtotta azokat, akik vállalkozóként, mint független előadó szerződtek egy-egy intézményhez. A részletekről Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára beszélt a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.

Körülbelül két hete lehet tudni, hogy újraindul majd az élet a színházakban. Újra nyithatnak a mozik, a színházak, újraindul a főváros és az ország kulturális élete. A szakmában dolgozók mennyire vannak tisztában a részletszabályozással, tehát, hogy milyen körülmények, milyen biztonsági intézkedések megtartása mellett lehet ezt megtenni? – kérdezte Földi-Kovács Andrea, műsorvezető.

 

Nagyon vártuk már a nyitást! Azt a bizonyos bejárati ajtón kívülről és belülről is dörömböltek a nézők is, meg a bentlakók is.  A közművelődési intézmények, a könyvtárak, a múzeumok már hetek óta leadták azt a javaslatot, hogy ők milyen módon javasolják nyitni a közművelődési, kulturális intézményeket. Most, hogy ez a nyitás elindult, most, hogy látjuk, hogy csak a zenész, táncos rendezvények esetében van korlátozás, ez nagy megkönnyebbülést jelentett az intézményvezetőknek, persze betartják azokat az előírásokat, amelyek a higiéniai odafigyelésre, a kézmosásra, a fertőtlenítők elhelyezésére vonatkozik, illetve folyamatosan monitorozzák, hogy azon a környéken van-e bármiféle megbetegedés. Óvatosak és jól működnek az intézményvezetőink 

- mondta Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára.

Hír TV