2021. február 24.,
szerda, Mátyás napja

Fekete Péter: Köszönet a kulturális élet szereplőinek!

2021. január 22., péntek 20:03

Január 22-e 1989 óta a magyar kultúra napja. A stúdióban Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár mesélt a mai nap eseményeiről.

Pikó András polgármester döntése értelmében költségvetési megszorításokra hivatkozva a VIII. kerületi önkormányzat éppen a magyar kultúra napján zárja be a Józsefvárosi Gallériát.

„Nagyon szomorúan halljuk a VIII. kerületi eseményeket. Rögtön felhívtam a Turay Ida Színház igazgató asszonyát, hogy velük mi a helyzet. Jelezte, hogy nekik egy 15 éves bérleti szerződésük van, de nekik is bérleti díjat kell fizetni és még a pandémia időszak alatt sem kaphatta meg az új önkormányzati vezetéstől azt, hogy a bezárt színháza után ne kelljen bérleti díjat fizetni. Mentőakciót indítottunk és a Zászlómúzeumnak biztos, hogy valahol helyet fogunk találni, hiszen olyan különleges magán erőből felépülő, ugyanakkor kulturális értékeket hordozó gyűjteményről van szó"

- mondta Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár. Hozzátette, ha a VIII. kerületnek nem kell a múzeum, akkor is fognak találni neki helyet.

Az államtitkár természetesen szót ejtett a magyar kultúra napjáról is. Elmondta rendkívül büszke a magyar kultúra szereplőire, a könyvtár és múzeum igazgatókra, hiszen be tudták bizonyítani az elmúlt egy évben, hogy a kultúra az ő leleményességükben és lelkükben rejlik.

„Hiszem, hogy az egészségügyi dolgozók, a rendvédelmi dolgozók után a kulturális élet szereplői tették a legtöbbet azért, hogy túléljük és jól tudjuk megélni ezt a járványt. Ha a mentális egyensúlyunkat, a lelki egyensúlyunkat nem tudtuk volna megtartani és nem tudtunk volna valamiféle békében, egymásra figyelve élni, akkor sokkal nagyobb lett volna a baj.”

Elmondta, ilyenkor díjakat szoktak osztani a 10 legjobb könyvtárnak, a 10 legjobb művelődési intézmények a Minősített Kulturális Intézmény díját adják át. Ma az online téren keresztül kicsit humorosan, de egymásra figyelve tartották meg ezt a díjátadót.

 

Teljes beszélgetés:

HírTV