2020. szeptember 23.,
szerda, Tekla napja

Egeresi Zoltán: Többségben vannak akik elítélik a török beavatkozást

Hír TV

2019. október 10., csütörtök 20:20

A Hír TV Magyarország élőben című műsorában, Egeresi Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Törökország kutatója elemzi a kialakult török helyzetet.

A török hadsereg gyakorlatilag rárontott a védtelenül maradt szíriai kurdokra, városok állnak romokban, gyilkolnak a rakéták, egy kilenc hónapos csecsemő is az áldozatok között van, civilek ezrei menekülnek és Erdogan elnök ma azzal fenyegette meg az Európai Uniót, hogy a 3,5 millió szír menekültet ráengedi Európára, akkor, ha megszállásnak nevezik a hadműveletet – ismertette az eseményeket Velkovics Vilmos, műsorvezető.

A hivatalos török magyarázat szerint csak területeket szabadítanak fel a 3,5 millió menekült visszatelepítésére, azonban inkább úgy látszik, hogy háborút indítottak. A szakértő elmondta az igazság a kettő között van, a török fél évek óta hangsúlyozza azt, hogy a szomszédságban lévő területen a kurd önszerveződés, autonómia gyakorlatilag egy terrorállam létrehozásához vezet, Amennyiben a  kurdisztáni munkáspártnak a szövetségesei jutnak hatalomra, ami már évtizedek óta az első számú terrorista csoportot jelenti a törökök számára, most ezek ellen lépnek fel. A határon átnyúlva 30 km mélyen és 4-450 km hosszan szeretnék felszabadítani a területet és létrehozni egy pufferzónát és visszatelepíteni a szíriai menekülteket. A helyben élő kurdok és arabok ellenállnak, valamint a nemzetközi közösség jelentős része is elítéli a beavatkozást.

Egeresi Zoltán arra a kérdésre, hogy mennyire kell Erdogan elnök fenyegetésétől tartani, miszerint, ha az Európai Unió megszállásnak minősíti az akciót, akkor 3,5 millió menekültet ereszt Európára elmondta, hogy sok esetben a török elnök erős kijelentései inkább a helyi „fogyasztóknak’’ szólnak és szavazóbázisának egyben tartását szolgálják. Törökország részben pénzre számíthat az Uniótól és politikai támogatásra, ha ezt az aduászt elengedi onnantól nem sok minden marad a kezében, más részt pedig hiába politikailag most úgy tűnik előnyösebb helyzetben van Törökország, gazdaságilag nagyban függ az Európai Uniótól, kereskedelmének legalább 50 százaléka uniós országok közt zajlik. 

Hír TV