2021. július 24.,
szombat, Kinga, Kincső napja

Dr. Roska Botond: „Olyan vakság, amin egyáltalán nem lehet segíteni, nem létezik”

2021. június 7., hétfő 18:50

Zsinórban kapja a fontos orvosi díjakat a budapesti születésű Roska Botond molekuláris és sejtbiológus, akinek szakterülete a látás-visszaállító terápia.

Dr. Roska Botond, neurológus, a bázeli Molekuláris és Klinikai Szemészeti Intézet (IOB) alapító igazgatója és a Bázeli Egyetem professzora volt Velkovics Vilmos műsorvezető vendége, Magyarország élőben extra című műsorunkban.

A látás, a retinában kezdődik és az agyban ér véget, melyről még annyira keveset tudunk, mintha csak egy, a Himaláját megmászni készülő hegymászóként, kb. 0,1 centiméterig jutottunk volna – fogalmazott Dr. Roska Botond az adás kezdetén.

A kifejlesztett kombinált génterápia a tudomány biológiai és technológia részét ötvözi. Hiszen a retina fényérzékeny részének újra növesztésével, valamint egy ehhez készült speciális szemüveggel együtt segíti elő a látás jelentős javulását.

Fontos hangsúlyozni, hogy ezen eljárások a teljesen vak személyek szeme világát hivatottak visszaadni. Egy addig csupán fényt érzékelő személy esetében ez az eljárást követően objektumok felismerésének megtanulását jelenti. Egy addig nem látó ember számára akár hónapokba is telhet, hogy megtanulja felismerni a számára addig ismeretlen vagy elfeledett formákat.

A kutatás további érdekességeiről és várható alkalmazásáról tekintsék meg Dr. Roska Botond neurológus és Velkovics Vilmos műsorvezető teljes beszélgetését:

HírTV