2021. 12. 02. Csütörtök Melinda, Vivien napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Magyarország élőben

Dr. Kacskovics Imre: Ingyenes és önkéntes lesz Magyarországon a koronavírus elleni vakcina

A magyar kormány célja, hogy a lehető leghamarabb beszerezze a koronavírus elleni hatásos, ellenőrzött vakcinát. Ennek érdekében a kabinet minden szóba jöhető fejlesztő országgal tárgyal. Eddig 12 millió adag oltóanyagot kötött le hazánk, mintegy 36 milliárd forint értékben. Magyarországon az oltás önkéntes és ingyenes lesz. Többek között erről beszélgetett Dr. Kacskovics Imre immunológussal, az ELTE Természettudományi Karának dékánjával, a műsorvezető Földi-Kovács Andrea.

„A legkedvezőbb helyzet az, hogy a vakcinák jól fognak működni, az emberek bátran beadatják maguknak és minél hamarabb kikecmergünk ebből a jelenlegi korlátozott életmódunkból. vannak nyilván kedvezőtlenebb modellek, még pedig azok, hogy az emberek nem merik valamiért beoltatni magukat.”

- jegyezte meg Dr. Kacskovics Imre immunológus.

Az orosz vakcina kapcsán elmondta az ELTE Természettudományi Karának dékánja, hogy három fázisa lesz a vakcina tesztelésének, mielőtt teljes körben elérhetővé válna.

Az első fázisban maroknyi ember kapja meg a védőoltást és szinte csak azt vizsgálják, hogy nem vált-e ki súlyos mellékhatást, ami miatt nem lehet tovább folytatni a vizsgálatokat.

A második fázisban már több száz embert oltanak be és vizsgálják, hogy a vérük mennyi és milyen antitestet képes előállítani annak hatására.

A harmadik fázisban több ezer, akár több tízezer embert olthatnak be és rábízzák a jelenlegi járványhelyzetre, hogy két hónap elteltével hányan lesznek közülük fertőzöttek, illetve hányan nem.

Ilyenkor az utóbbi csoport egy része placebot kap, egyfajta üres vakcinát, amiben nincsen valódi oltóanyag, míg a másik része pedig valódi vakcinát. Sem az orvos, sem a beoltott személy nem tudja, hogy az alany melyik vakcinából kapott. Ez az úgynevezett kettős vakteszt.

Magyarországra már megérkezett az orosz vakcinaminta. A különféle vakcinminták esetleges működéséről és a várható fejleményekről is beszélt Dr. Kacskovics Imre, Magyarország élőben című műsorunkban.

„A kellő időben, a kellő mennyiségű vakcina előállítása nagy kihívás lesz az egész világon”

- hangsúlyozta Dr. Kacskovics Imre immunológus, amellett, hogy várhatóan a koronavírus elleni vakcinából, egy embernek, 5-6 hét elteltével, két oltást kell megkapnia, hogy védettnek minősüljön a vírussal szemben.

Teljes adás:

Kapcsolódó anyagok:

Szijjártó: Megérkezett az Oroszországban gyártott oltóanyag mintája Budapestre

Pfizer-vezér: Engedélyezés esetén órákon belül megkezdődhet a vakcina forgalmazása

Moszkva a Szputnyik V vakcina tanúsítását kérte a WHO-tól

Gulyás Gergely: Két azonos tartalmú támadás történt a magyar kormánnyal szemben

Müller Cecília: Az új intézkedéseknek a hatása két hét után lesz látható a számokban

4512 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

Hír TV

További epizódok

Szanyi Tibor: Nem találtunk a történelemben olyan korszakot, ami szociális értelemben milliókat emelt fel

A Magyarország élőben vendégeként Szanyi Tibor a Kádár-tervről és az ellenzéki összefogásról beszélt. 2021. szeptember 10.

Deutsch Tamás: Gyalázatos módon nekitámadt az Európai Bizottság a lengyeleknek

A Magyarország élőben vendége Deutsch Tamás fideszes ep-képviselő volt. 2021. szeptember 10.

Csizmazia Gábor: 2001. szeptember 11-e alapvetően megváltoztatta az amerikai társadalom gondolkodását

A Magyarország élőben vendége Csizmazia Gábor, a NEK Amerika Tanulmányok Kutatóintézetének munkatársa volt. 2021. szeptember 10.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!