2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Magyarország élőben

Dezső Tamás: Egy apró mozzanat elég ahhoz, hogy a szír menekültek meginduljanak

A Törökországban lévő csaknem 4 millió szír menekült párhuzamos társadalmat alakított ki, ezért is fontos a török kormánynak a menekültek visszatérése szülőföldjükre - jelentette ki Dezső Tamás, a Migrációkutató Intézet igazgatója a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. A szakember ugyanakkor kifejtette: a szír rezsim azért támogatja a török katonai műveletet, mert szüksége van az országnak a külföldre menekült értelmiségre.

  • Dezső Tamás: Egy apró mozzanat elég ahhoz, hogy a szír menekültek meginduljanak

Az Európai Unió határaként Magyarország nemzeti érdeke az, hogy a Törökországban lévő szír menekültek a szülőföldjükre térjenek vissza, mondta Orbán Viktor miniszterelnök a balatonalmádi kihelyezett frakcióülésen.

Az a magyar nemzeti érdek, hogy a törökök ne azt a döntést hozzák, hogy Európába nyitják meg a kapukat, hanem azt a döntést hozzák, hogy ezeket az embereket vigyék vissza Szíriába. Ezért én az Európai Uniónak is azt javaslom, hogy persze, lehet bírálni a törököket, de végső soron nekünk inkább pénzt kellene adni Törökország számára, hogy megépíthesse Szíria területén azokat a városokat, ahová visszaviheti a Törökországba átmenekült szíreket, ellenkező esetben ezek az emberek Európában fognak kikötni. Magyarország helyzete más, mint az Unió összes többi állama, ők nem szomszédosak a migráció balkáni útvonalával, ők biztonságban vannak, hiszen mi védjük őket, de mi határország vagyunk, az, ami most történik Szíriában az pillanatok alatt következményekkel járhat Magyarországra nézve

 - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Hír TV-nek adott exkluzív interjújában.

Mennyire valós az a veszély, amivel riogatnak, hogy amennyiben Európa elítéli Törökországnak ezt az agresszív fellépését akkor Erdogan elnök ráengedheti Európára ezt a bizonyos 2-3 millió menekültet?  - kérdezte Velkovics Vilmos.

Erdogan elnöknek ez a 3,6 millió szíriai menekült nagyon sok pénzébe kerül és ezek a szíriaiak ott, ahol megtelepedtek kialakítottak saját, párhuzamos társadalmakat. Saját kávézóik vannak, saját üzleteik, teaházaik. A török-arab viszony egy terhelt viszony az első világháború óta, nem annyira baráti, de mivel mindkettő általában szunnita ezért testvérnek tekintik egymást. A török elnöktől nem lenne váratlan, ha egy kicsit lazítana a szigoron, mondjuk a tengeri ellenőrzésen és akkor elindulna, nem 3,6 millió ember, de jelzés értékűen így is jönnek át. Az, hogy elengedne-e ennyi embert vagy annyit amennyi jönni akarna, azt nem tudom megmondani, de egy apró mozzanat elég arra, hogy ezek az emberek meginduljanak

-válaszolt Dezső Tamás, a Migrációkutató Intézet igazgatója.

Hír TV

További epizódok

Szanyi Tibor: Nem találtunk a történelemben olyan korszakot, ami szociális értelemben milliókat emelt fel

Szanyi Tibor: Nem találtunk a történelemben olyan korszakot, ami szociális értelemben milliókat emelt fel

A Magyarország élőben vendégeként Szanyi Tibor a Kádár-tervről és az ellenzéki összefogásról beszélt. 2021. szeptember 10.
Deutsch Tamás: Gyalázatos módon nekitámadt az Európai Bizottság a lengyeleknek

Deutsch Tamás: Gyalázatos módon nekitámadt az Európai Bizottság a lengyeleknek

A Magyarország élőben vendége Deutsch Tamás fideszes ep-képviselő volt. 2021. szeptember 10.
Csizmazia Gábor: 2001. szeptember 11-e alapvetően megváltoztatta az amerikai társadalom gondolkodását

Csizmazia Gábor: 2001. szeptember 11-e alapvetően megváltoztatta az amerikai társadalom gondolkodását

A Magyarország élőben vendége Csizmazia Gábor, a NEK Amerika Tanulmányok Kutatóintézetének munkatársa volt. 2021. szeptember 10.

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!