2020. július 10.,
péntek, Amália napja

Deutsch Tamás: Meg kell akadályozni a Törökország felőli újabb bevándorlási hullámot

2019. október 25., péntek 19:45

Deutsch Tamás szerint többszázezer szíriai migráns indulhat meg Európa felé, ha az unió nem tud megegyezni Törökországgal. A Fidesz európai parlamenti képviselője a Magyarország élőben című műsorunkban úgy vélte, Magyarország érdeke, hogy Ankara mihamarabb visszatelepítse a menekülteket Szíriába.

Több százezer migráns indulhat Európa felé Törökországból, ha elmérgesedik Brüsszel és Ankara viszonya. Az esetleges újabb menekültkrízisről Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő a következőket mondta:

„Törökországban a legszerényebb számítások szerint is, legkevesebb három és félmillió menekült tartózkodik most már hosszú évek óta. A három és fél millió menekült közül minimum kettő és fél millió Szíriából, a Szíriában dúló polgárháború miatt elmenekült ember. Ezeknek a menekülteknek, migránsoknak az ellátása a török állam költségét terheli. Az elmúlt években több megállapodás volt az Európai Unió és Törökország között, hogy jelentős összeggel az Európai Unió hozzájárult, kiegészítő mértékben, de hozzájárult ennek a hatalmas migráns tömegnek a Törökországban való ellátásához. Hatalmas menekült városok vannak, már nem is táborok. A gyerekek egészségügyi ellátása, oktatási szolgáltatások nyújtása, egyáltalán az élet elemi körülményeinek a biztosítása. Törökország hosszú idő óta azt mondja, hogy teljesítőképességének a határára jutott. Tisztelettel azt kéri a világtól, hogy elsősorban a Szíriából Törökországba menekült migránsok, hadd térjenek vissza Szíriába. Ott szülessenek olyan politikai, hatalmi, katonai döntések, amelyek kapcsán biztonságosan a saját szülőföldjükre, a saját országukba visszatérhetnek ezek a migránsok. Most ehelyett évek óta folyamatos egzecíroztatás - elnézést kérek, hogy egy ilyen polgári televízió esti műsorában ezt mondom - de mondvacsinált okokból való csesztetés az, amit Törökország kap az Európai Uniótól. Az Európai Unió a füle botját sem mozgatja ezzel a súlyos problémára, három és fél millió migráns problémájával kapcsolatban. Ha és amennyiben Törökország úgy dönt, hogy útjára engedi ezeket a migránsokat, ezek a migránsok nem egyszerűen Törökországban tartózkodnak, Törökország nem engedi tovább őket. Ez folyamatosan kimarad a hírekből. Túlzás lenne azt állítani, hogy szigorú katonai erővel, de az is igaz, hogy a határrendészet komoly intézményei arról gondoskodnak, hogy a Szíriából odaérkezett legkevesebb két és fél millió migráns az első biztonságos országban, Törökországban tartózkodjon és nem engedik őket tovább. Ha Törökország bármilyen oknál fogva, azért, mert nem tudja elérni azt a célját, hogy Szíriába visszamehessenek ezek a migránsok, vagy azért, mert megelégeli ezt a leckéztetést, Európa felé engedi ki ezt a több millió migránst, akkor tíz- és százezres, túlzás nélkül, akár fél éven belül milliós nagyságrendben Görögországba, majd a balkáni útvonal végén, az Európai Unió déli határán a magyar-szerb határon vagy a magyar-horvát, vagy az osztrák határon fognak ezek a migránsok megjelenni. Elemi érdekünk, magyar nemzeti érdek, hogy ez a probléma Törökországban úgy oldódjon meg, hogy ha Törökország már nem tudja teljesíteni azt az önkéntes vállalását, hogy milliós nagyságrendben Szíriából érkezett migránst ellát, akkor ezeknek a migránsoknak, menekülteknek, a Szíriába történő visszaköltözésének a lehetősége teremtődjön meg.”

A műsorban arról is szó volt továbbá, hogy elfogadta Deutsch Tamás 3 milliárd eurós javaslatát az Európai Parlament.

A teljes műsort itt tekinthetik meg:

Hír TV