2024. 06. 24. Hétfő Iván napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Komment 17:50

Magyarország élőben

Csatári Bence: '56 október 23-a a XX. századi magyar történelem legfényesebb napja

Hatvannégy évvel ezelőtt ezen a napon Magyarország nemet mondott a kommunistáknak és visszaszerezte a szabadságát. Milyen üzenete van ma a XX. századi magyar történelem legmeghatározóbb eseményének? A Magyarország élőben vendége Csatári Bence történész volt.

  • Csatári Bence: '56 október 23-a a XX. századi magyar történelem legfényesebb napja

Mi történt 64 évvel ezelőtt? - tette fel első kérdését Földi-Kovács Andrea műsorvezető. 

Korábbról indulva, 1945 és 1956 között a magyar társadalom megtanult elnyomásban élni, ez kulminált október 23-án, amikor végre ki lehetett mondani az igazságot. Ahogy a történész fogalmazott, a 64 évvel ezelőtti október 23-a a XX. század magyar történelmének legfényesebb napja, kicsit beárnyékolja a rendszerváltást is. Október 23-a volt az a nap, amikor az általam sötétnek vélt '50-es években gyúlt némi világosság - foglalta össze a történéseket Csatári Bence.

A legfelsőbb pártvezetés mennyire volt egységes az október 23-ai események megítélésében?

Nagyon nem volt egységes, rengeteg platform volt. (...) Losonczi Gézának köszönhető többek között az, hogy október 28-án Nagy Imre így nyilatkozott a történésekről, hogy ez bizony forradalom és nem valami más. (...) 32 évig nem lehetett a forradalomról úgy beszélni, hogy forradalom, csak ellenforradalomként említhettük.

Az SZFE tüntetéssel kapcsolatban is kifejtette véleményét Csatári Bence. Sokan ugyanis kulturális diktatúráról beszélnek. 

(..) Nincs szó kulturális diktatúráról Magyarországon. Nincs olyan zenekar, amely üldözve lenne vagy lett volna - tette hozzá. 

Teljes beszélgetés:

Kapcsolódó anyag: 

Október 23. - 1956 hőseire emlékezett a miniszterelnök

Hír TV

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!