2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Október 23. - 1956 hőseire emlékezett a miniszterelnök

A koronavírus-járvány miatt ma az Országház előtti zászlófelvonás volt az egyetlen központi esemény az 1956-os forradalom és szabadságharc 64. évfordulóján. Orbán Viktor miniszterelnök Wittner Mária társaságában a Corvin-közben rótta le tiszteletét az 56-os hősök előtt.

  • Október 23. - 1956 hőseire emlékezett a miniszterelnök

 

1956 hőseire emlékezett a miniszterelnök október 23-án reggel. Orbán Viktor "Gloria Victis", azaz "dicsőség a legyőzötteknek" címmel jelentetett meg egy videót a közösségi oldalán. A miniszterelnök Witter Mária '56-os forradalmár társaságában koszorúzta meg a Corvin-közben található Pesti Srác Emlékművét. A kormányfő maszkban, a járványügyi előírások betartásával emlékezett.

Október 23. - Gulyás: nem engedhetjük meg, hogy a kommunizmus eszméi újra teret nyerjenek!

Az 1956-os forradalom és szabadságharc örökérvényű nemzeti kiállás volt a szabadság mellett, a mi feladatunk pedig az, hogy többé ne legyünk olyan helyzetben, amelyben a szabadságunkat bárki elveheti, nem engedhetjük meg, hogy a kommunizmus eszméi újra teret nyerjenek mindennapi életünkben - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken, amikor a köztársasági elnök megbízásából állami kitüntetéseket adott át Budapesten.

Gulyás Gergely a Várkert Bazárban tartott ünnepségen hangsúlyozta: 64 évvel ezelőtt a magyarság szolgáltatott bátor bizonyítékot a világnak arra, hogy számára a szabadság fontosabb, mint az élet.

A világ legerősebb katonai hatalmával és a szovjetek magyarországi kommunista helytartóival való szembefordulás számítás és mérlegelés nélküli, örökérvényű nemzeti kiállás volt a szabadság mellett - jelentette ki.

Úgy fogalmazott: a mi feladatunk az, hogy többé ne legyünk olyan helyzetben, amelyben a szabadságunkat bárki elveheti, nem engedhetjük meg, hogy Magyarország sorsáról a megkérdezésünk nélkül idegen érdekek szerint döntsenek olyanok, akik soha nem kaptak demokratikus felhatalmazást erre.  

"Nem engedhetjük meg, hogy a kommunizmus eszméi újra teret nyerjenek mindennapi életünkben, hogy földrészünkön a jogállam fontosságának gyakori emlegetése közepette Marx- és Lenin-szobrokat állítsanak" - hangsúlyozta a miniszter.

Október 23. - Simicskó István: emberfeletti erőt ad a magyaroknak a nemzeti önbecsülés, a szabadság iránti vágy és az igazságérzet

Az 1956-os forradalom öröksége arra emlékeztet, hogy a nemzeti önbecsülés, a szabadság iránti vágy és az igazságérzet még a legnehezebb időkben is emberfeletti erőt és elszántságot ad a magyaroknak - írta a KDNP frakcióvezetője az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Simicskó István szerint "miként a pesti srácok a XX. század derekán" a szovjetek és a kommunizmus ellen küzdöttek, hasonlóképpen kell most megóvni Magyarország szuverenitását a politikai támadásokkal szemben és a magyarok életét, anyagi biztonságát a koronavírus-járvány időszakában.

". van egyfajta alázat, amely fegyver is, van egyfajta meghajlás, melyre csak meghajlással lehet válaszolni" - idézte Márai Sándort, hozzátéve, "így emlékezzünk most a forradalom hőseire, akik összefogással és belső hittel képesek voltak megváltoztatni Magyarország történelmét!"

Október 23. - Felvonták a nemzeti lobogót a Parlament előtt

Katonai tiszteletadással Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 64. évfordulóján péntek reggel a Parlament előtti Kossuth Lajos téren. A lobogót a Himnusz hangjaira a honvédség díszegysége vonta fel. Az eseményen közreműködött a központi katonazenekar és a nemzeti lovas díszegység.

A koronavírus-járvány miatt idén az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére szervezett központi események legtöbbje elmarad.

A Nemzeti Ünnepek és Emléknapok YouTube-csatornáján egész nap játékfilmek és dokumentumfilmek, valamint egyéb, az ünnephez kapcsolódó tartalmak lesznek láthatók.

November 4-éig megtekinthető az "Emlékképek 1956 - Városi kiállítás". Budapest ikonikus helyszínein korabeli fotók emlékeztetnek az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire.

A forradalom évfordulóján országszerte leróják tiszteletüket az emberek valamilyen formában, de a járványhelyzet miatt idén általában csak kisebb megemlékezéseket tartanak az önkormányzatok.

Magyarországon 1956 októberében békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki a Rákosi Mátyás nevével összefonódó kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen. 1990 májusa óta a forradalom október 23-ai kezdőnapja Magyarország nemzeti ünnepe.

Együtt ünnepelt Jakab Péter Gyurcsány Ferenccel

Gyurcsány Ferenccel együtt emlékezik az ellenzék. A pártok közös videóban üzennek október 23-a alkalmából. A Jobbik közösségi oldalára feltett felvételen az LMP, a Momentum, a Párbeszéd, az MSZP, a Jobbik és a Demokratikus Koalíció vezetői is megszólalnak.

Kapcsolódó anyag:

Már tegnap is tartottak október 23-i megemlékezéseket. Az '56-os forradalom és szabadságharc eseményeit elevenítette fel a Rákóczi Szövetség, egy online közvetítéssel. Az Agrárminisztérium állami és minisztériumi elismeréseket adott át az emléknap alkalmából. A szabadságharc ikonikus alakjának Tóth Ilonának pedig mellszobrot avattak, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet udvarán.

Megkezdődtek az 1956-os megemlékezések

Átadták az elmaradt Szent István-napi kitüntetéseket. Az ünnepségen a miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy a két legfontosabb dolog a nemzeti szuverenitás védelme, és az idők élén járni. Minden díjazott a saját hivatásában, küldetésében ezt teljesíti - hangsúlyozta Semjén Zsolt.

Átadták a Szent István-napi állami kitüntetéseket

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

CPAC Hungary 2024 - élőben a HírTV műsorán + videó

CPAC Hungary 2024 - élőben a HírTV műsorán + videó

Csütörtöktől harmadik alkalommal tartják meg a CPAC Hungary-t, amely minden eddiginél nagyobb lesz. Majdnem háromezer résztvevőt várnak, köztük 500 külföldi vendéget. Az esemény legfontosabb pillanatait a HírTV élőben közvetíti.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!