2020. augusztus 12.,
szerda, Klára napja

Bugnyár Zoltán: 4500 felett van már a halottak száma Svédországban

Hír TV

2020. június 3., szerda 19:08

„Csődöt mondott a baloldali svéd kormány járványellenes küzdelme. A skandináv ország polgárait hidegzuhanyként érte egy felmérés – ugye az Oxfordi Egyetem készített egy tanulmányt – és kiderül, hogy lakosság-arányosan Svédországban haltak meg a legtöbben koronavírus-fertőzésben. Az ok nagyon egyszerű, a kormány hagyta a vírust terjedni. A Magyarország élőben extrában Velkovics Vilmos Bugnyár Zoltán tudósítót kérdezte, aki Uppsalából jelentkezett.

„Ugye ma kiállt a védekezés vezetője és elismerte, hogy túl sok volt az áldozat, lett volna mit javítani. (…) Van bármilyen következménye ezeknek az elhibázott lépéseknek?

-          kérdezte a műsorvezető.

„A helyzetet, a járványkezelést igazándiból ahhoz az angol sitcomhoz tudnám hasonlítani, amikor is a problémakezelésről beszélnek és négy lépcsőfokot állapítanak meg. Először azt mondják, hogy semmi sem fog történni, a következő lépésnél, hogy lehet, hogy valami történni fog, de nem szükséges semmit sem tennünk, aztán talán tenni kéne valamit, de hát nincs mit tennünk és a negyedik lépcsőfok pedig az, amikor azt mondják, hogy talán tehettünk volna valamit, de gyakorlatilag már túl késő. Anders Tegnell az országos főepidemiológus ma a közszolgálati rádióban valóban azt mondta, hogy tehettek volna dolgokat kicsit másképp a járvány kitörésekor, ugyanakkor azt is megerősítette, hogy a svéd járványkezelési stratégia az alapvetően jó és a svéd modell működik. Svédországban következmények politikai értelemben nincsenek vagy talán még nem látszódnak, ugyanakkor azok súlyos következmények, hogy 4500 felett van már a halottak száma ebben a 10 milliós országban(…)”

-          válaszolta Bugnyár Zoltán.

Hír TV